MOSTAR Hrvati polupali lončiće: Lana Pudar nije plivala u plasteniku

Regionalni mediji utrkuju se kako bi iskopali “senzaciju” vezanu za Lanu Pudar, novu evropsku prvakinju na 200 metara delfin.

No, pojedini su i pretjerali. Tako je hrvatski portal 24sata.hr objašnjavajući uspjeh “čuda od djeteta” napisao tekst pod naslovom “Plivala je u ‘plasteniku’ ispred kuće jer grad nema olimpijski bazen, a sad je zlatna na Euru”. Kolege iz Hrvatske su malo polupali lončiće.

Istina je da Mostar nema olimpijski baze, ali nije istina da je Lana plivala u plasteniku.

Ovdje je riječ o jednoj drugoj bh. šampionki, 15-godišnjoj Iman Avdić, koja će nadamo se, krenuti Laninim stopama.

Djevojčica iz Matuzića kod Doboja u aprilu 2020. godine zbog epidemije Covid-19 virusa bila je primorana da improvizuje treninge u bazenu veličine 3×2 uz instrukcije oca Evelina, inače profesora sporta i tjelesnog odgoja.

– Bazeni su zatvoreni i ovo je jedini način da Iman Avdić održi formu. Iman je vezana konopcem koji pomaže za stvaranje otpora, dok pliva u mjestu – objasnio je tada Evelin tehniku treninga.

A što se tiče priče o olimpijskom bazenu u Mostaru, i ona bi uskoro trebala dobiti sretan kraj. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ove godine izdvojila je iz federalnog budžeta 8.000.000 KM za gradnju bazena u Mostaru, a prema prvim, grubim procjenama, bazen bi trebao biti gotov do kraja naredne godine…

Faktor