Moto GP: Lorenzo na domaćem terenu

Nova sezona Svjetskog prvenstva u MotoGP klasi otvorena je na stazi Losail i Kataru, a već druga utrka Lorenza i društvo dovodi u Europu. Prva od osam uzastopnih utrka na Starom kontinentu je ona na dobro poznatoj stazi u Jerezu.

Posljednje dvije godine ovdje je slavio upravo Jorge Lorenzo, pa nije čudo da se nakon slavlja u prvoj ovogodišnjoj utrci nameće kao favorit na Velikoj nagradi Španjolske. Svjetski prvak iz 2010. godine ima i dvije pobjede iz slabijih klasa, što dodatno pokazuje da mu ova staza itekako leži.

Inače, kompleks udaljen desetak kilometara od centra Jereza sagrađen je 1986. godine, a već godinu potom je prvi put ugostio Veliku nagradu. Velike tribine primaju do 250 tisuća gledatelja, a uglavnom lijepo vrijeme na jugu Španjolske redovito osigurava prekrasnu kulisu motociklističkim natjecanjima.

Prije desetak godina došlo je do obnove staze, koja je duga 4423 metra i u lovu na pobjedu vozači moraju svladati pet lijevih i osam desnih zavoja. Najduži pravac po kojem se razvijaju najveće brzine dugačak je 607 metara. U prošlosti je Jerez bio domaćin i Svjetskog prvenstva u Formuli 1, a u posljednje vrijeme poznat je po tome što je mjesto predsezonskih F1 testiranja.

Prije godinu dana je, uz spomenuto slavlje Lorenza, na podiju bio još jedan Španjolac, Dani Pedrosa na Hondi, ispred Haydena. Casey Stoner je utrku završio u sedmom krugu nakon sudara, što znači kako ove godine u Španjolsku stiže s nešto više opreza.

Doduše, jedan od razloga možda nešto opreznije vožnje je i ozljeda ruke Australca. “Teško je s ozljedom jer preko tjedna ne testiramo pa je teško znati jesmo li napravili kakva poboljšanja. Možemo se samo nadati najboljem tijekom vikenda”, poručio je aktualni svjetski prvak.

S druge strane, Lorenzo bez većih problema dočekuje vikend na stazi koju zaista voli. “Možemo reći da mi je Jerez jedna od najdražih staza i jedna od onih koja odgovara mom stilu vožnje”, riječi su vozača Yamahe, koji dodaje: “Lijepo je započeti prvenstvo pobjedom, ali sezona je duga i čeka nas još niz utrka.”

Utrka u Jerezu na rasporedu je u nedjelju u 14 sati, dok bitka za startna mjesta kreće u subotu u 13:55.