Može li povećanje od 11 posto pomoći penzionerima: ‘Ovo nije ni blizu dovoljnog. Mi ne živimo, nego preživljavamo’

Vlada FBiH donijela je jučer odluku kojom se penzije povećavaju za 11 posto. Kako je saopćeno, Vlada Federacije BiH jučer je na prvoj hitnoj sjednici nakon usvajanja Budžeta za 2023. godinu donijela ovu odluku. No, koliko zaista to povećanje od 11 posto može pomoći penzionerima.

Ne zna Novalić koliko su skočile cijene hrane
Iz Vlade FBiH jučer su saopćili:

“Prije svega, ovom prilikom želim zahvaliti zastupnicima u Predstavničkom domu i delegatima u Domu naroda Federalnog parlamenta što su prepoznali važnost usvajanja federalnog budžeta za ovu godinu.

Time su omogućili Vladi FBiH da ispuni obećanje o povećanju penzija od 1. januara za 11,1 posto. Želim obavijestiti penzionere da smo donijeli potrebnu odluku kako bi januarske penzije, uvećane za 11,1 posto, bile isplaćene na vrijeme. Ovo je najveći pojedinačni rast penzija u Federaciji do sada. Raduje me da smo do ovog rješenja došli na vrijeme kako bismo našim penzionerima omogućili akontativnu isplatu. Danas im definitivno možemo i potvrditi da neće čekati”, potvrdio je premijer Fadil Novalić.

No, premijer Fadil Novalić vjerovatno nije dobro upućen u rast cijena osnovnih životnih namirnica. Stoga, očito nije ni svjestan koliko je ovo mizerno povećanje za penzionere koji kako kažu iz dana u dan samo preživljavaju, a ne žive.

Koliko Fadil Novalić nije svjestan teške svakodnevice bh. penzionera potvrdio je nekoliko puta. Prisjetimo se samo čuvene izjave kako ulje nije skupo, nego ga kupujte manje. Dakle, dragi penzioneri ništa nije skupo, samo kupujte manje.

No, šta o ovome misle penzioneri te da li su zadovoljni pitali smo i Redžu Mehića, predsjednika Udruženja penzionera u FBiH.

Povećanje od 11 posto: Ovo nije ni blizu dovoljnog
Odmah nam je kazao kako ovo nije blizu dovoljnog.

“Moram da kažem da se ne radi o povećanju penzija, nego o akontativnom usklađivanju penzija koja je trebala da bude 15. aprila. Na prijedlog Federalnog zavoda, a u cilju pomoći penzionerima Vlada FBiH je našla sluha da ide od 1. januara, da 6. februara isplati akontantivno. Radi se o redovnom usklađivanju”, kazao je Mehić.

Potom je dodao:

“Ponovit ću tri puta. Nedovoljno, nedovoljno i nedovoljno. Ne znam da li su oni svjesni rasta cijena i inflacije. S druge strane, i ovo malo nam puno znači. Sve što dobijemo na crkavicu je bolje. Međutim, sve je ovo jadno i nedovoljno. Očekivati je da će redovno usklađivanje za cijelu godinu biti 15,6. To izgleda puno, ali ni to nije dovoljno. Naši penzioneri da nemaju srodnika ili nekog da im pomogne ništa ne bi mogli sa ovom penzijom. Ovo je sve preživljavanje, a ne da se živi”, kazao je Mehić za Raport.