MOŽE LI PRAVOSUĐE OZDRAVITI Kasumovićeve tvrdnje ostaju samo slovo na papiru, VSTV nijem i gluh!

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini i način kako je politika uništavala nezavisnost ovog stupa vlasti vrijedno je svake naučne analize. Svi izvještaji međunarodnih organizacija dokazuju da je pravosuđe u raljama politika. Kako domaćih tako i stranih, posebno onih iz susjednih zemalja – Srbije i Hrvatske, a uobličeno u montirane optužnice za ratne zločine.
Na putu ozdravljenja sve oči uprte su u Visoko sudsko i tužilačko vijeće, na čijem je čelu sada Halil Lagumdžija, nakon što je iz ovog važnog tijela otišao Milan Tegeltija, koji se u međuvremenu okitio s dvije titule, onom savjetničkom Milorada Dodika i crnom listom SAD.

No, da li se previše očekuje od VSTV-a, ima li snage za djelovanje u kojem će se pitanje odgovornosti tužilaca vršiti po službenoj dužnosti, onako kako je to najavio Sanin Bogunić, član VSTV-a gostujući u jednoj emisiji govoreći o tome kako mogu postupati i po medijskim izvještajima.

Ali, u praksi nije tako. Očigledan primjer je nastup Fuada Kasumovića na Face TV.

„Pozivam sve poštene inspektore, policajce izdržite do oktobra, jer tamo na njih je ogroman pritisak. I dalje da oko tog predmeta bude sve jasno. Postupajuća tužiteljica, ta koju je Kaknjo postavila. Gospođa Kaknjo, glavna tužiteljica, evo treći joj je mandat ni protiv jednog SDA-ovca nikakvu prijavu nije provela. Prvo je ovo sve isprobano na Senaidu Begiću. Njega su osudili za neki mobitel koji je marka ili dvije. Evo ja sada javno postavljam, ovo čitava Bosna gleda. Miralem Galijašević, predsjednik kantonalnog SDA ZDK, tada je bio predsjednik NO Krivaje Zavidovići. U Herceg Novom, to imate snimak možete pogledati. Prodaje 40 dunuma zemlje uz obalu mora za 500 hiljada eura. Za sedam dana isto to zemljište se preprodaje za 18,5 miliona eura. Znači, 18 miliona eura je od građana ukradeno. Drugo Krivajino zemljište u Makarskoj prodato isto za 500 hiljada eura. Simptomatično je i to. Za 10 miliona i 300 hiljada eura isto tako za desetak dana. I to nije procesuirala, ni pokrenuto nikad nije, a bilo je za njenog mandata. I takvih desetine predmeta ima. Evo ja pozivam VSTV, Ured disciplinskog tužioca neka dođu i neka pogledaju“, kazao je Kasumović.

No, čini se oni to neće uraditi. Kontaktirali smo VSTV u želji da saznamo hoće li postupati po ovim tvrdnjama. Simptomatično kao i sve druge institucije pozivaju se na zakon i njihove nadležnosti.

“U vezi Vašeg upita, upućujemo Vas da se obratite nadležnom tužilaštvu, imajući u vidu nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeće Bosne i Hercegovine koje proizlaze iz člana 17. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću”, kratko su odgovorili iz VSTV-a.

Sada se postavlja pitanje šta bi i zašto bi uopće radili u tužilaštvima predmete koji su osjetljivi, a ako su pod političkim pritiskom, a nikakve odgovornosti nemaju za neurađen posao!?

A, osim imenovanja, VSTV je imao zakonsku obavezu da prima pritužbe protiv sudija i tužilaca, vodi disciplinske postupke, utvrđuje disciplinsku odgovornost i izriče disciplinske mjere sudijama, sudijama porotnicima, dodatnim sudijama i tužiocima.

Taj član 17. na kojeg se pozivaju u VSTV-u naređuje im da prikupljaju informacije i vode dokumentaciju o profesionalnom statusu sudija i tužilaca, uključujući datum njihovog imenovanja i prestanka funkcije, statističke podatke koji se odnose na njihove radne rezultate, te ostale informacije koje Vijeće smatra bitnim za rad predsjednika sudova, glavnih tužilaca i zamjenika glavnih tužilaca, sudija i tužilaca.

Ove informacije koje je iznio Kasumović izgleda u VSTV-u nisu bitni!
Nap.ba