Muslimani obilježili odabranu noć, u kojoj se “pišu sudbine čovječanstva”

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od četiri odabrane mubarek noći Lejletul-berat.

Mubarek noć Lejletul-berat je večeras nastupila s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore obilježena je prigodnim programima. Centralna svečanost bila je u sarajevskoj Ferhadiji poslije jacija-namaza.

Za muslimane i muslimanke, Lejletul-berat je nagovještaj mubarek mjeseca ramazana, a mjesec ša'ban je vrijeme za koje je poslanik Muhammed, a.s., preporučio da se provede u ibadetu, činjenju dobrih djela i pripremi za mubarek mjesec ramazan.

Petnaesta noć ša'bana, osmog mjeseca hidžretskog kalendara, je mubarek noć Lejletul-berat. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleci, prema islamskom učenju, počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija ljubljanski Nevzet Porić ranije je u razgovoru za agenciju MINA kazao je da se ova noć obilježava “učenjem mevluda, dobrovoljnim namazima, učenjem dova i traženjem oprosta od Allaha.”

“Vjeruje se da se u ovoj noći otvaraju vrata Božije milosti i oprosta, te da Uzvišeni Bog odlučuje o sudbini svakog pojedinca u narednoj godini. Za muslimane i muslimanke, Lejletul-berat je nagovještaj mubarek mjeseca ramazana, a mjesec ša'ban je vrijeme za koje je poslanik Muhammed, a.s., preporučio da se provede u ibadetu, činjenju dobrih djela i pripremi za mubarek mjesec ramazan, kako bismo nastavili s još većim intenzitetom izvršavanja ibadeta i činjenja dobrih djela u vrijeme dok postimo”, kazao je Porić.

Istaknuo je da Lejletul-berat treba iskoristiti za “obavljanje dobrovoljnih namaza u kućama, učenje Kur'ana, zikra i donošenje salavata na Božijeg poslanika Muhammeda, učenje dova Allahu, dž.š., i traženje oprosta za počinjene grijehe”.

Poručio je da su mubarek noći, a naročito Lejletul-berat kao Noć oprosta veliko ohrabrenje za vjernike i vjernice “u kojima se mogu povjeriti svome Gospodaru i predati mu svoje želje”.

Muftija smatra da nas vrijeme konzumerizma i digitalne tehnologije u kojem živimo, udaljava od duhovnosti, te da je je duši potrebna “duhovna hrana”.

“Sve više vodimo računa o materijalnim dobrima, a zapostavljamo pravi smisao ljudskog postojanja kao Božijeg namjesnika na Zemlji. Tradicionalne vrijednosti uz koje smo odrasli, potisnuli smo ih iz svojih života, a prihvatili nametnute obrasce ponašanja i ophođenja s ljudima diktirane različitim društvenim mrežama i takozvanim sviđanjem, odnosno ‘lajkovanjem’, zapostavljajući lične i prisne međusobne kontakte. Mubarek noći su prilika da osvježimo iman, nahranimo dušu, napustimo virtualni svijet, vratimo se u realnost i sagledamo zbilju oko sebe”, poručio je Porić.