Na današnji dan 1970. smrt Janis Joplin šokirala je svijet. Umrla je samo 16 dana nakon Jimija Hendrixa

U jednom TV intervjuu nedugo prije svoje smrti 4. oktobra 1970. Joplin je rekla: „Ismijavanjem su me izbacili iz odjeljenja, iz grada, iz države”

Na današnji dan, 1970. godine, pronađena je u svojoj hotelskoj sobi u Hollywoodu mrtva Janis Joplin. Službeni uzrok smrti bilo je predoziranje heroinom. Moguće je da je heroin koji je tih dana dobila od dilera bio neobično jak, jer je te sedmice zabilježeno još nekoliko slučajeva smrti ovisnika koji su nabavljali heroin od istog dilera.

Smrt Janis Joplin sve je zapanjila, tim više što se dogodila samo 16 dana nakon što je umro Jimi Hendrix. Oboje su umrli sa svega 27 godina. Posljednja pjesma koju je Janis Joplin snimila bila je Mercedes Benz, svega 3 dana prije smrti.

U ranijoj mladosti doživjela brojne traume
Janis Lyn Joplin rodila se 19. januara 1943. godine u američkoj državi Teksas. Bila je povučena djevojčica i nije se voljela igrati s djecom iz susjedstva. Zbog svoje nesposobnosti da se uklopi i da ispuni očekivanja tamošnje konzervativne zajednice, Janis je već u ranijoj mladosti doživjela brojne traume, poteškoće i nezadovoljstvo koje će je pratiti tokom života.

U jednom TV intervjuu nedugo prije svoje smrti 4. oktobra 1970. Joplin je rekla: „Ismijavanjem su me izbacili iz odjeljenja, iz grada, iz države”.

Već je sa 17. godina odlučila postati pjevačica, a poslije škole je radila kao konobarica u lokalnoj kuglani kako bi zaradila novac za kartu u Kaliforniju.

Slobodno vrijeme je provodila u društvu svojih uličnih prijatelja Jima Langoda i Granta Lyonsa, koji su je prvi upoznali sa svijetom bluesa.

U San Franciscu se pridružila bendu Big Brother & The Holding Company. S njima je doživjela i prve uspjehe, iako nije bila lead vokal. Može se reći da ih je proslavila 1967. godine, na Monterey Pop Festival, sa svojom unikatnom izvedbom pjesme “Ball And Chain”.

Njen prvi službeni singl producirao je John Simon, a to je bila pjesma “Cheap Thrills”, koja je čak stigla i do prvog mjesta američke top liste singlova i tamo se zadržala oko 9 tjedana. To je bilo 1968. godine.

A u septembru te iste godine je izašla je i pjesma “Piece Of My Heart”, koja je također bila hit. No uprkos tome, Janis je odlučila napustiti Big Brother & The Company Band.

Uskoro je osnovala novi bend, pod imenom Janis&Joplinaries, no kasnije su promijenili ime u Kozmic Blues Band.

Pjevačica neponovljivog glasa
Upravo taj bend je bio prateći bend na njenom prvom samostalnom albumu – “I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!”. Album je bio uspješan. No sve ovo vrijeme Janis je imala velikih problema sa drogom i alkoholom. Čak je i na jednom koncertu 1969. bila uhapšena, jer je napala policajca. Ubrzo nakon toga Kozmic Blues Band se raspao.

No prije raspada benda bilježi i nastup na čuvenom muzičkom festivalu Woodstock – 3 days of Peace and Music. Godine

1970. Janis je započela sa radom na novom albumu – “Pearl” sa novim pratećim bendom, The Full Tilt Boogie Band. Nažalost, ovaj album, koji je mješavina bluesa, soula i folk-rocka, Janis nije nikada dovršila. 4. oktobra 1970. pronađena je mrtva.

Jedna je Janis Joplin. Pjevačica neponovljivog glasa s kojim je mogla iskazati najrazličitije emocije i prenijeti ih na slušaoca.