Na Jadranskom moru litar vode u restoranu 4 eura!

Litar vode, i to one obične na hrvatskom primorju košta 30 kuna, što je oko 4 eura, piše “Slobodna dalmacija”.

Voda je postala veliki biznis u restoranima i kafićima turističkog dijela Hrvatske jer je svi stranci traže, a na njoj je dobra marža kao i svugdje u svijetu.

“Pođite u bilo koju zemlju Evrope pa ćete vidjeti da je cijena piva i vode jednaka. Zašto tako ne bi moglo bilo i kod nas”, navode ugostitelji iz Dalmacije gdje flaša obične negazirane vode košta i do 30 kuna (blizu četiri eura) i u rangu je sa cijenom najskupljeg deserta.

Ugostitelj na njoj ima maržu od 250 posto, objašnjava splitski dnevnik i otvara pitanje da li to znači da su, uprkos prepolovljenom PDV-u, turistički radnici i ove godine uoči sezone povisili svoje cijene i u jelovnicima i na kartama pića.

“Mislim da značajnijeg poskupljenja nema. Zbog nižeg PDV-a nismo mogli da spustimo cijene jer su nam se u međuvremenu svi ostali troškovi povećali za najmanje 20 posto – od struje, vode, plina pa do svih nameta koje imamo, ali i namirnica”, naveo je predsjednik dubrovačkog udruženja ugostitelja Stjepan Perić i potvrdio da je na flaširanoj vodi odlična zarada.

Da se na nekoj vodi zaradi, a na nekoj i izgubi u restoranima navodi i poznati zadarski ugostitelj Stipe Knežević koji tvrdi kako se na serviranju vode iz slavine “zapravo gubi”.

“Kada gost zatraži vodu iz slavine morate ispuniti njegovu želju, poslužiti je u bokalu s ledom, servirati i čaše za vodu… a sve to zajedno na računi je – nula kuna”, objasnio je Knežević.

Hrvatski ugostitelji “bezobraznim i nedopustivim” smatraju podvale nekih kolega strancima, kojima u staklenu flašu vode zapravo stavljaju vodu iz slavine i naplaćaju je kao flaširanu.