Na krijumčarenju migranata zaradili više od šest miliona KM

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine realizovali su aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva „Piramida“, čiji je cilj sprječavanje organizovanog krijumčarenja migranata.

U nastavku akcije, pretresi su obavljeni na području Visokog i Kiseljaka u stambenim objektima i prostorijama čiji su vlasnici/korisnici osumnjičene osobe.

Predmetne aktivnosti su poduzete u skladu s naredbama Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“ iz članka 189. a stavka (1) KZ BiH, a u vezi s kaznenim djelom „Krijumčarenje ljudi“ iz člana 189. KZ BiH, stavovi (1), (2), (3) i (4).

Osumnjičene osobe su ispitane u svojstvu osumnjičenih i predane postupajućoj tužiteljici Tužilaštva, prilikom čega je osumnjičenima određen pritvor.

Podsjećamo, dio međunarodne organizirane kriminalne grupe je, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorija Bosne i Hercegovine pokušao prokrijumčariti ili su prokrijumčarili preko 600 osoba, među kojima preko 100 maloljetnika, pri čemu su ostvarili novčanu korist veću od šest miliona konvertibilnih maraka. Pretresi su prethodno obavljeni na 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši, prilikom čega je slobode lišeno 14 osoba.

Aktivnosti čiji je nositelj organizacijska postrojba Granične policije BiH za sprječavanje prekograničnog organiziranog kriminala provedene su zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužilaštva BiH. Podršku u realizaciji, u kojoj je sudjelovalo preko 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima.