Na području Zenice i Kaknja uhapšeno 19 lica zbog preprodaje vozila

Federalna uprava policije /FUP/ danas je na području Zenice i Kaknja uhapsila 19 lica za koja se sumnja da su izvršila više krivičnih djela u vezi sa preprodajom vozila.

Riječ je o licima iz Zenice čiji su inicijali A.B, J.K, K.I, I.B, I.D, A.H, E.B, H.S, H.M, S.I, U.H, A.K, A.H, M.M, R.K, S.H. i K.H, te licu iz Kaknja O.T, koja su uhapšena nakon višemjesečne istrage, u okviru akcije “Orao”, koja je sprovedena pod nadzorom Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Oni su uhapšeni zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela udruživanje radi nedozvoljene trgovine, falsifikovanje isprava, poreska utaja, pranje novca, davanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odavanje službene tajne, te primanje dara i drugih oblika koristi.

Postupajući prema naredbi Opštinskog suda u Zenici, pripadnici FUP-a izvršili su pretrese pokretne i nepokretne imovine osumnjičenih i tom prilikom pronađeni su motorna vozila, oružje, novac u različitim apoenima, kupoprodajni ugovori, cigarete bez akciznih markica, kao i drugi dokazi.

Uhapšeni su osumnjičeni za udruživanje s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, izvršenje krivičnih djela na način da su vršili nabavku putničkih motornih vozila u BiH i van nje, te su ih dovozili i pripremali za dalju preprodaju, saopšteno je iz FUP-a.

Oni se sumnjiče i za posjedovanje skupocjenih putničkih vozila stečenih izvršenjem krivičnih djela koja su uvozili na osnovu invalidskih povlastica, te na taj način izbjegli plaćanje obaveza.

Ova vozila bi u pojedinim slučajevima koristili određeni period, a potom vršili njihovu preregistraciju na uže članove svojih porodica, kao i na treća, njima poznata lica.

Uhapšeni će, nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a u Sarajevu, biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Zenici uz izvještaj o krivičnom djelu.