Nađen lijek protiv raka, farmaceutske firme ga odbijaju

Naučnici sa Univerziteta Alberta izliječili su prošle sedmice rak korištenjem vrlo jednostavne tehnike. Za liječenje je potreban dihloracetat (DCA) koji se trenutno koristi za poremećaje metabolizma, pa ne postoji strah od nuspojava ili neželjenih dugoročnih efekata.

Ovaj lijek nije potrebno patentirati, tako da ga svako može upotrebljavati brzo i jeftino, za razliku od skupih lijekova protiv raka koje nude velike farmaceutske kompanije.

Kanadski tim je DCA testirao na ljudskim ćelijama i dokazao da je ova supstanca uspješno savladala rak pluća, grudi i mozga, dok su sve zdrave ćelije prošle bez oštećenja.

Eksperimenti su vršeni na laboratorijskim životinjama kod kojih se dio organizma zahvaćen ćelijama kancera smanjio kada su im u vodu za piće stavljali DCA.

U ljudskim ćelijama postoje prirodni mehanizmi za borbu protiv tumora – ćelijske organele mitohondrije. Međutim, neophodno ih je podstaći da bi obavljale svoju funkciju.

Naučnici, koji su smatrali da su mitohondrije oštećene i neaktivne u borbi protiv raka, svoja istraživanja su usmjerili na glikolizu, koja je manje efikasna u borbi protiv raka a stvara veće troškove.

Liječenje uz pomoć DCA ne oslanja se na glikolizu nego na mitohondrije, koje podstiče na borbu protiv ćelija raka.

Ovaj efekat dozvoljava reaktivaciju procesa koji se naziva apoptoza.

Mitohondrije u sebi imaju program za samouništenje koji se aktivira kada se radi o ćelijama raka.

Bez apoptoze tumori brzo i neobuzdano rastu jer njihove ćelije odbijaju da se “ugase”.

Funkcionalne i aktivirane mitohondrije, zahvaljujući DCA, pokreću taj proces i jednostavno uništavaju ćelije raka.

Isključivanjem procesa glikolize tijelo proizvodi manje mlječne kiseline, pa se oštećeno tkivo oko ćelija raka ne raspada i ne stvara podlogu za nove tumore.

Farmaceutske kompanije ne ulažu u ova istraživanja jer metodu DCA nije moguće patentirati, a bez patenta ne mogu zaraditi novac.

Ignorišući velike kompanije, ovu metodu bi sada trebalo da počnu istraživati nezavisne laboratorije kako bi potvrdile otkrića i proizvele lijek.

Sav istraživački rad mogao bi biti obavljen u saradnji sa mnogobrojnim fakultetima širom svijeta, kojima bi bilo drago da učestvuju u takvom istraživanju i pomognu u razvoju efikasnog lijeka protiv raka.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com