Najbogatiji Bosanac postao većinski vlasnik zagrebačke Elke

Vijest o novom vlasničkom preslagivanju u zagrebačkoj Elki i odluci varaždinskog poduzetnika Miljenka Haceka da većinski udjel u najvećem hrvatskom proizvođaču kablova prepustiti Nijazu Hastoru, bosanskohercegovačkom privredniku i vlasniku Prevent grupacije, iznenadila je upućene u zbivanja u kablovskoj industriji.

Nije neočekivano da se za Elku traži strateški partner, budući da firma već neko vrijeme prolazi proces restrukturiranja i konsolidacije, no najavljivalo se i očekivalo partnera iz redova jačih igrača iz branše, koji bi dokapitalizirali Elku s desetak miliona eura. Odabrani novi vlasnik Prevent grupa poslovni razvoj primarno je ostvario u proizvodnji tekstilnih i kožnih presvlaka za automobilsku industriju, dok je u kablovski biznis grupacija ušla tek prije godinu dana preuzimanjem u stečajnom postupku Tvornice kablova Tomislavgrad u BiH.

Formalno, prema dokumentaciji na trgovačkom sudu, većinski udjel u Elki Nijaz Hastor stiče upravo kroz tomislavgradsku tvornicu, čiji direktor Adnan Teletović ulazi i u Elkin menadžment. Tomislavgradska tvornica sa 70-ak zaposlenika trebala bi, prema najavama, u sinergiji s puno većom Elkom, koja zapošljava 268 radnika i ostvaruje 390 miliona kuna prihoda, postati najveći proizvođač kablova u ovom dijelu Evrope.

Elka bi, prema prvim porukama iz krugova novog vlasnika, trebala biti nositelj budućeg razvoja novog segmenta u poslovanju grupacije, a u kojem bi osim širenja tržišta kupac mogao biti i sam Prevent realizira li svoje planove širenja proizvodnje u sektoru energetike. Činjenica jest da se Hastorova grupacija intenzivno širi posljednjih godina, a osim proizvodnje presvlaka, opreme i stakala za autoindustriju u njezinim se pogonima proizvodi i tekstilna konfekcija, ali i namještaj za velike proizvođače poput Ikee. Uz BiH i Njemačku, Prevent poduzeća ima još u 15-ak zemalja, među ostalim u Brazilu, Turskoj i Rumuniji.

Najimućniji čovjek BiH Nijaz Hastor karijerom je dosad bio vezan za autoindustriju – s radom je počeo u sarajevskom TAS-u, uoči rata seli u Njemačku i radi u Volkswagenu u Wolfsburgu, a potom je pokrenuo i vlastiti biznis firmi Prevent DEV. Široj javnosti poznat je po velikim milionskim sudskim sporovima koje je pokretao protiv najvećih automobilskih proizvođača Volkswagena i Daimlera, no na hrvatskoj poslovnoj sceni pamti ga se i kao svojedobno najvećeg dioničara u solinskom proizvođaču autodijelova Ad Plastiku, iz kojega se povukao stečajem svoje slovenske firme Prevent Global koja je imala Ad Plastikove dionice, koje su banke-vjerovnici prije pet i pol godina prodale na javnoj dražbi.

No, Prevent je poslovao i u gradu Zlatar u Hrvatskom zagorju, u kojemu je prije gašenja 2011. bilo zaposleno oko 400 radnika. Vlasnik je naglo otkazao narudžbe iz svoje “centrale” u Njemačkoj, te je poslove iz Zlatara preusmjerio u pogon u Rumuniji. Upravo taj dio Hastorove poslovne priče najviše i unosi nemir u Elkine pogone u Žitnjaku.

U ovoj godini iz uprave su izvještavali o znakovima oživljavanja tržišta i konačnom rastu proizvodnje, a zastoj poslova s glavnim domaćim kupcem HEP-om trebao je nadomjestiti ugovor s njemačkim elektrodistributerom E.on-om, kojim postaje njegov certificirani dobavljač. S tom referencom, ali i novim vlasnikom, Elka će ući u novu poslovnu godinu, u kojoj, inače slavi svoj 90. rođendan.