Najmanje 2.000 zatrpanih u klizištu u Papui Novoj Gvineji

Veliko klizište u Papui Novoj Gvineji zatrpalo je više od 2.000 ljudi, saopštile su u ponedjeljak UN-u vlasti te pacifičke zemlje, čime je novi broj žrtava mnogo veći od prvobitnih procjena.

“Klizište je zatrpalo više od 2000 živih ljudi i izazvalo značajnu materijalnu štetu”, saopštio je državni centar za upravljanje katastrofama uredu UN-a u glavnom gradu Port Moresbyju, saznaje AFP.

Brdsko selo u provinciji Enga, u središtu arhipelaga, gotovo je potpuno izbrisano kada se dio planine Mungalo urušio oko 3:00 sata ujutro u petak po lokalnom vremenu, zatrpavši desetke kuća i iznenadivši stanovnike na spavanju.

Procijenjeni broj žrtava već se ovog vikenda popeo na 670, kada su spasioci uvidjeli da selo pogođeno klizištem ima više stanovnika od procijenjenog.

Klizište je uzrokovalo “značajno uništenje zgrada, vrtova s ​​hranom i imalo veliki utjecaj na privredu zemlje”, procijenio je centar za upravljanje katastrofama.

“Situacija je i dalje nestabilna jer se klizište nastavlja sporo kretati, predstavljajući stalnu opasnost za spasilačke ekipe i preživjele”, upozoravaju vlasti u svom pismu.

Razmjeri katastrofe zahtijevaju “trenutno i koordinirano djelovanje svih aktera”, uključujući vojsku te nacionalne i regionalne službe pomoći.

Agencija je pozvala međunarodnu zajednicu na pomoć, tražeći od Ujedinjenih naroda da informišu razvojne partnere Papue Nove Gvineje “i druge međunarodne prijatelje” o situaciji.

Serhan Aktoprak, čelnik UN-ove agencije za migracije sa sjedištem u Port Moresbyju, ranije je rekao da su spasioci u “utrci s vremenom” da pronađu preživjele. Hitne službe rade u opasnim uslovima posebno zbog “kamenja koje i dalje pada i uzrokuje pomicanje tla”, objašnjava Aktorprak.

“Da stvar bude gora, podzemna voda teče ispod krhotina, pretvarajući tlo u tobogan”, kaže, dodajući da je oko 250 kuća koje se nalaze u blizini evakuisano iz predostrožnosti.

“Moglo bi nastati novo klizište”, upozorio je zvaničnik UN-a, što predstavlja “ozbiljan rizik” za spasioce i stanovništvo.