Nakon 16 godina SAD i Kuba dobili izravnu telefonsku vezu

Između Sjedinjenih Država i Kube uspostavljena je izravna telefonska veza u sklopu prvog sporazuma kojeg su potpisale firme dvije zemlje nakon historijskog zbližavanja, objavila je u srijedu kubanska kompanija za telekomunikacije Etesca.

“Izravna veza između SAD i Kube je najprije uspostavljena za međunarodne razgovore. Telefonska veza je nekoliko puta prekidana nakon 1960-ih, a potpuno je prekinuta od 1999.”, objavila je Etesca.

To je prvi sporazum koji su potpisale kubanska i američka firma nakon 17. decembra 2014. kada je potvrđeno zbližavanje dvije zemlje nakon više od 50 godina neprijateljstava.

“Ponovo uspostava izravnih veza između SAD-a i Kube osigurava bolju komunikaciju između naroda dvije zemlje”, navodi se u saopćenju Etesce.

“Veza uspostavljena na temelju ugovora koji potpisan u februaru s američkom firmom IDT Domestic Telecom bit će korisna i za druge vrste komunikacija”, dodaje Etesca.

Dosadašnji telefonski pozivi između SAD i Kube obavljali su se preko drugih zemalja i zato su bili skupi. Etesca za sada nije najavila niže cijene za pozive prema SAD-u.

Vezani članci

Agenti SAD su stigli i kreću na teroriste u BiH

Visokoin.com