Nakon BHRT-a na red došle komercijalne nezavisne televizije?

Komisija za borbu protiv korupcije predložila je zabranu primjene Pravilnika o mjerenju gledanosti zbog visoke vjerovatnoće u koruptivne aktivnosti, a tokom trajanja sudskog postupka koji su pokrenule tri TV kuće OBN, “Nova” i “BN” .

Postoje vrlo ozbiljni navodi da se kroz odluke Instituta za mjeriteljstvo, na čijem čelu je Milica Ristović Krstić bliska vladajućem SNSD-u, onemogućava poštena tržišna utakmica na osnovu koje se dijeli marketinški kolač vrijedan desetine miliona maraka.

Iz Instituta tvrde da je direktorica samovoljno, bez podrške zamjenika, izmijenila pravila koja regulišu mjerenje gledanosti TV stanica u Bosni i Hercegovini.

Privremena mjera je zatražena zbog sumnje u moguće koruptivne radnje. Iako članovi istražne komisije zbog sudskog postupka koji traje nisu mogli ispitivati direktoricu Instituta za mjeriteljstvo na okolnosti donošenje novog pravilnika o mjerenju gledanosti, zaključeno je da postoje vrlo ozbiljni navodi da se kroz odluke instituta pokušava ograničiti rad komercijalnih medija ali i novinarske slobode.