Nakon otvaranja kopa ”Ugljevik istok”, mještani majevičkih sela bez pristupnih puteva, struje i vode

Mještani nekoliko majevičkih sela opštine Ugljevik ostali su bez pristupnih puteva, bez struje i vode, nakon proširenja kopa rudnika uglja, odnosno otvaranja kopa “Ugljevik istok”. U iščekivanju eksproprijacije, mještani kažu kako trajno rješenje njihovog problema nije ni na vidiku.

U iščekivanju završetka postupka eksproprijacije za stanovnike sedam majevičkih sela ovo je svakodnevica – uništeni prilazni putevi, elektroinstalacije i vodosnabdijevanje.

Površinski kop “Ugljevik istok” nakon proširenja došao je nadomak kuće Mikosavljevića u Ugljevik Selu. Kako kažu, nalaze se u nezavidnoj situaciji, jer ponuđenom cijenom eksproprijacije nisu zadovoljni, a drugog doma nemaju.

“Ja nisam mogao ni da budem u kući, kuća je popucala tu gdje spavam. Tako su nas simbolično procijenili, to je nenormalno i mi ne znamo sad šta ćemo, nemamo vremena”, kaže Milorad Mikosavljević, mještanin Ugljevik Sela.

“Najveći problem što se ovdje zakasnilo par godina, doveli smo se u situaciju da je došlo sve pred kuću. Sruja, voda, sve nam je uništeno, ne meni nego cijelom selu, to je neki gordijev čvor koji je zapetljan, oni trebaju ugalj, mi nemamo kud”, ističe mještanin Mile Mikosavljević.

U pojasu eksproprijacije je i domaćinstvo Milke Maksimovića koji je zbog iskopavanja uglja ostao bez pristupnog puta.

“Pogledajte ovaj put, ovo je regionalni put, ja sam imao putnu komunikaciju sa Novim Ugljevikom za deset minuta, međutim čekajući na njihovo ‘naći će rješenje’, presijecan sam ovim putem ovdje”, priča Milko Maksimović.

Kako bi riješili svoj problem, mještani sedam majevičkih sela nedavno su održali i mirne proteste, nakon čega su se sastali sa nadležnima. U RiTe Ugljevik istakli su da rade sve što je u njihovoj nadležnosti.

“Ja moram istaći da se ovi problemi vuku već desetak godina. Ja upravo sad hoću da idem gore, imamo dva putna pravca koja ćemo da riješimo, kako bi sanirali i mještani imali nesmetan pristup, ali sve je to privremeno, mi moramo ići ka trajnim rješenjima”, ističe Milko.

“Građani su opravdano nezadovoljni, ovih dana je došlo i do nestanka struje, opština nije nadležna za rješavanje puta, nije nadležna za snabdijevanje električnom energijom”, kaže načelnik Opštine Ugljevik Vasilije Perić.

Pored pronalaženja trajnih rješenja, nadležni su najavili i formiranje Komisije koja će u narednih mjesec dana dati prijedlog za izmještanje mreže lokalnih puteva što će finansirati rudnik i termoelektrana Ugljevik.