Nakon otvaranja šoping centra, iz Islamske zajednice BiH poručili: Nećemo stati na ovome

Jučer je stigla vijest da je Islamska zajednica u BiH (opet) uplovila u velike biznis-vode. Naime, u Sanskom Mostu otvorila je vakufski šoping-centar, prvi te vrste u Bosni i Hercegovini. Centar je koštao čak 6,5 miliona KM, a nalazi se u blizini istoimene džamije sa četiri munare.

Nije Islamska zajednica prvi put u biznis-vodama, niti biznis-planovima. Naime, njen moderni kompleks prostire se na više od 2.000 kvadratnih metara kod Mostara. U njemu su smješteni hotel Kalima Resort, restoran, Centar za zdravo starenje, džamija i biblioteka. Vrijednost projekta je 4,5 miliona KM.

Postavljanjem kamenta temeljca za prvu solarnu elektranu Green Vakuf Tešanj u ovome gradu Islamska zajednica BiH postala i bh. investitor s novim modelom razvoja i finansijske održivosti.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Edhem Bičakčić za Raport je komentirao otvaranja tržnog centra.

– Vakuf IZBiH realizirao je investiciju izgradnje objekta u Sanskom Mostu koji je iznajmljen i bit će to tržni centar, radi se objektu značajne površine koja će koristiti za trgovine unutar Sanskog Mosta – istakao je Bičakčić te pojasnio da je to prvi veći ovakav objekat, ali i najavio da ne namjeravaju stati na ovome, nego da imaju ambiciju i namjeru da ubuduće nastave u ovom privrednom segmentu.

Malo neobično zvuči da se Islamska ili bilo koja druga vjerska zajednica bave nekim profitabilnim aktivnostima. Pitamo predsjednika Sabora da nam pojasni cilj zaokreta IZBiH u ovom finansijskom pravcu.

– Nije zaokret. To je osnovna funkcija vakufa da obezbjeđuje sredstva tržišnog poslovanja za potrebe IZBiH – govori sagovornik Raporta i objašnjava nam da to nije ništa novo, da su i u Jugoslaviji imali takvu djelatnost.

– Nekada je u doba Jugoslavije to bila standardan djelatnost, krenulo je s mlinovima, poslije s uslužnim radnjama itd, to je osnova vakufa i vakifa i oni koji žele da daruju svoja sredstva, oni to daruju i potpišu vakufnamu na osnovu koje se ta sredstva koriste – jasan je Bičakčić.

Na pitanje, s obzirom na to da je predsjednik Sabora već pomenuo da imaju ambicije i planove da nastave, kakvi su to planovi, Bičakčić odgovara:

– Širom BiH razvijamo sve aktivnosti. Svjedoci ste da je u Fojnici obnovljena zgrada Stare medrese, u Kiseljaku restoran, musafirhana, neka obdaništa po BiH…