Naporan rad smanjuje šanse za začeće

Američko istraživanje je pokazalo da žene koje rade više od 40 sati sedmično ili čiji posao uključuje svakodnevno podizanje teških predmeta imaju manje šanse za dobijanje potomstva.

U istraživanju je učestvovalo 1.739 ispitanica koje su pokušavale da ostanu u drugom stanju. Prema rezultatima studije, 16 posto njih nije uspjelo da to postigne u periodu od 12 mjeseci, a pet posto ni nakon dvije godine.

Istraživanje naučnika sa Fakulteta javnog zdravstva na Harvardu je pokazalo da žene koje rade više od 40 sati sedmično imaju 20 posto manje šansi da postanu majke u poređenju sa ženama koje rade manje od toga.

Pomjeranje i podizanje predmeta koji su teški najmanje 11 kilograma produžavalo je vrijeme potrebno za začeće za najmanje 50 posto.

Kao jedan od mogućih uzroka navodi se fizička iscrpljenost koja slabi ženski organizam, ali uzrokuje i smanjenje učestalosti seksualnih odnosa.

Naučnici stoga ženama savjetuju održavanje optimalne tjelesne težine, redovnu fizičku aktivnost, izbjegavanje pušenja i stresa, kao i korištenje uređaja za praćenje plodnih dana.