Nedupustivo da razliku u cijeni za nabavku gasa plaćaju krajnji potrošači

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo danas je obaviješteno od Sarajevogasa da će Turski tok, kojim se BiH snabdijeva prirodnim gasom, od 5 do 12. juna biti zatvoren, zbog redovnog održavanja gasovoda.

Iz Ministarstva informišu kako je to prvi termin u kojem će Turski tok biti zatvoren, te dodaju kako je do kraja godine planirano još jedno njegovo zatvaranje, i to zbog redovnog održavanja.

Snabdijevanje BiH
U periodu od 5. do 12. juna snabdijevanje BiH prirodnim gasom obavljat će se iz podzemnog skladišta Banatski dvor (Srbija), te time neće doći u pitanje snabdijevanje prirodnim gasom.

Istovremeno, za period snabdijevanja putem podzemnog skladišta Banatski dvor, snabdjevač prirodnog gasa Energoinvest zatražio je potpisivanje aneksa na ugovor o snabdijevanju prirodnim gasom KS kojim traži da se za ovaj period formira nova cijena prirodnog gasa za Kanton Sarajevo, što znači redovna cijena za II kvartal + 9 posto.

Učesnici obaviješteni
Resorno kantonalno ministarstvo obavijestilo je sve učesnike u procesu nabavke gasa da neće podržati bilo kakvo prebacivanje razlike u cijeni po osnovu ove nabavke gasa na krajnje potrošače iz razloga što snabdjevač ima toliku razliku u cijeni – između nabavne i prodajne cijene da može bez ikakvih problema izmiriti obaveze prema Gazpromu, ako na taj zahtjev pristanu.

– Molim sve učesnike u gasnom sektoru da dobro pročitaju član 2. Dopune Uredbe. Tačno je da je u pitanju remont, ali isto tako tačno je da je isporučilac gasa u ovom slučaju isti, a to je Gazprom i da se ne nabavljaju interventne količine već Gazprom samo mijenja izvor iz kojeg isporučuje prirodni gas, a to je Banatski dvor za Turski tok. Na kraju, Sarajevogas, a s ciljem redovnog snabdijevanja potrošača prirodnim gasom u KS ima opciju da potpiše predloženi Aneks ako smatra da su ispunjeni uslovi iz Dopune Uredbe o regulaciji i organizaciji gasne privrede, ali to ni na koji način ne bi trebali osjetiti krajnji korisnici jer, ponavljamo, prelazak na Turski tok je imao svoja ograničenja i sada ih vidimo – navode iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te naglašavaju da gasa u Sarajevu mora biti, prenosi Služba za protokol i press KS.