Nedžmin Ambešković, bh. strongmen: U Rusiji želim postaviti novi rekord Balkana u powerliftingu

Bosanskohercegovački strongmen Nedžmin Ambešković izjavio je da je, unatoč svim poteškoćama i oskudici opreme, uspio odraditi pripreme i da za manje od dvije sedmice ide na prestižno powerlifting takmičenje u Moskvi s ciljem obaranja balkanskog rekorda.

Ambešković u Moskvu ide nakon što je sa svojim timom pripreme odradio u oskudnom objektu kojeg im je ustupio prijatelj u Ilijašu i sa spravama koje su samostalno varili i pravili. Tokom priprema iz čučnja (squat) podigao je rekordnih 400 kilograma, ali i lakše povrijedio leđa.

– Ruska je jedna od najjačih federacija na svijetu sa Kirilom Sarichevom na čelu koji je niz godina bio rekorder svijeta u benchpressu. Dobio sam pozivnicu prije dva i po ili tri mjeseca i privodim pripreme kraju. Imao sam dvije povrede, onu prilikom dizanja na čučnju i povredu ruke – kazao je Ambešković.

Powerlifting je takmičenje u tri discipline, squat (čučanj), benchpress (potisak na klupi) i deadlift (mrtvo dizanje, odvajanje tega s poda do ispod kukova). Takmičari imaju po tri pokušaja i zbir najboljih pokušaja iz sve tri discipline je konačni rezultat (total).

– Cilj mi je da napravim total od preko hiljadu kilograma. Trenutni rekord Balkana drži moj prijatelj Luka Udiljak iz Zagreba i on iznosi 992,5 kilograma – rekao je Ambešković.

Poziv za sponzorstvo

Ambešković ima podršku sponzora, odnosno kompanija HIFA Petrol, BH Pošta, BH Telecom i NOCCO, ali nada se da će se i drugi uključiti u to kako bi se strongmen kao sport podigao na viši nivo u Bosni i Hercegovini.

– S obzirom na to da mi profesionalci u sportu živimo od sponzorstava, dakle i živimo i bavimo sportom, država nema sluha za nas, izuzev ovih društveno odgovornih firmi. Ovim putem pozivam sve domaće i inozemne firme i pojedince koji su zainteresirani da nas podrže. Bit ćemo im zahvalni i opravdati povjerenje – poručio je Ambešković.

Nominacija za sportistu godine BiH

Ambešković je nedavno naknadno nominovan u konkurenciju za izbor sportiste godine u Bosni i Hercegovini, a manifestacija proglašenja najboljih će se održati u Olimpijskom komitetu na Zetri 8. decembra.

– Svakako je to satisfakcija da budete u užoj konkurenciji za sportistu godine. Puno to znači, nije mi poznato da je neko ranije bio nominovan iz sportova snage, pogotovo iz neolimpijskih sportova. Strongmen je update svih sportova snage i zato se strongmeni i smatraju najjačim ljudima na svijetu. Mi moramo trenirati nekih 30 disciplina da bi nas na takmičenju čekalo pet – istakao je Ambešković.

Inače, Ambešković je rođen u Vlasenici, a tokom agresije na BiH je kao dvogodišnjak bio u zarobljen logoru. Iz Sarajeva je preselio u Švedsku, gdje je ušao u svjetsku elitu strongmena. Nakon što je na takmičenju izašao sa zastavom BiH, Ambešković je ostao bez sponzora i prošle godine se vratio u Bosnu i Hercegovinu, rekavši kako želi popularizirati ovaj sport u našoj državi. Na svim takmičenjima ponosno nosi bosanskohercegovačku zastavu.

Ove godine nastupio je na prestižnim takmičenjima u Manchesteru i Birminghamu. U Manchesteru je osvojio drugo mjesto sa ličnim rekordom od 453,5 kilograma u deadliftu. U Birminghamu je bio sedmi, ali zadovoljan je i tim rezultatom jer se radilo o takmičenju u pet disciplina, od kojih je on u proteklih godinu i pol imao uvjete za treniranje samo jedne discipline.

Mladi u BiH zainteresirani, ali nema uvjeta za trening

Ambešković je kazao i da u BiH postoji mnogo mladih koji su zainteresirani da treniraju strongmen, ali da je problem to što ne postoje uvjeti za to.

– Mi smo samostalno nešto pravili, desetak sprava, fali nam još oko 500 kilograma tegova i adekvatan prostor. Trenutno nam je to u Ilijašu u jednom napuštenom objektu kojeg nam je ustupio prijatelj. Što se mladih tiče, izdvojio bih jednog momka Zejda. Fin i kulturan momak od 18 godina i dobar je potencijal. Trenutno s nama trenira i mislim da može napraviti dobre rezultate u budućnosti – smatra Ambešković.

Strongmen je izuzetno težak sport koji iziskuje mnogo napora i odricanja. O ugledu koji taj sport uživa u svijetu ponajbolje govori činjenica da je pobjednika takmičenja u Manchesteru Rusa Ivana Markova dočekao ruski predsjednik Vladimir Putin i da je dobio nov automobil i nagradu od 100.000 dolara.

– Nekada mi dođe da odustanem, ali tada samo pogledam nazad i vidim kroz šta sam sve prošao u životu i onda se zapitate da li vrijedi odustati ili nastaviti borbu. Neću odustati. Nikad – zaključio je Ambešković.