NEKI POSLODAVCI U BIH NEZADOVOLJNI JER IM NAŠI RADNICI TRAŽE DNEVNICU OD 100 KM: “UVOZITI ĆEMO RADNU SNAGU”

Interesovanje za zanatsku djelatnost mora se probuditi jer se i sve manji broj učenika odlučuje školovati za zanatlije. I oni koji se odluče za zanat, priznaju da je glavni razlog zagarantovan posao.

Nova građevinska sezona samo što nije počela, a preduzeća se ponovo suočavaju sa nedostatkom radnika, posebno zanatlija.

Njihov nedostatak na tržištu rada problem je već godinama. Obučenih i kvalitetnih majstora sve je manje, jer oni sa iskustvom odlaze u inostranstvo zbog većih plata i boljih uslova rada.

Završnim radovima u građevinarstvu, Stevo Šolaja bavi se već sedam godina. Svoju firmu otvorio je prije godinu dana. Kao i u ostalim zanatskim djelatnostima, i on se suočio sa nedostatkom radne snage.

“Nedostatak radne snage predstavlja veliki problem. Radnici sada traže velike dnevnice, čak 100 KM i više. To je za nas neprihvatljivo. Pa isplativije je da uvozimo radnu snagu iz Indije i Pakistana”, kaže Šolaja.

Međutim, ni velike dnevnice ne mogu da obezbijede kvalitetnog majstora. U Trebinju, koje je u posljednje vrijeme postalo jedno veliko gradilište, nedostatak je tesara, zidara i armirača.

“Poseban problem su završni građevinski radovi, gdje već nedostaje iskusnih i kvalitetnih keramičara, fasadera, pa čak i molera u posljednje vrijeme”, naglasio je inžinjer građevinarstva Srđan Kardić.

Više je razloga za deficit radne snage.

“Svi smo tu pomalo krivi. Krivi su i privatnici što su nagrađivanja bila dosta skromna. Naše zanatlije lako nađu posao u inostranstvu, gdje su izuzetno dobro cijenjeni. Ta ‘internet-generacija’ lako se odluči za odlazak u inostranstvo. Imaju na dlanu sve što se dešava u svijetu. Tako da je teško sa manjim platama zaustaviti odliv radne snage, pogotovo u zanatstvu”, kaže Јovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore.

Interesovanje za zanatsku djelatnost mora se probuditi jer se i sve manji broj učenika odlučuje školovati za zanatlije. I oni koji se odluče za zanat, priznaju da je glavni razlog zagarantovan posao.

Struka je saglasna – ako ne budemo imali dovoljno zanatlija, moraćemo ih uvoziti. Već smo počeli, i to iz Turske, Bangladeša, Šri Lanke…