NEKO DANIMA PLJAČKA DŽAMIJE U MOSTARU, POLICIJA NE MOŽE DA PRONAĐE POČINIOCE

Brojne mostarske džamije posljednjih dana bile su na meti vandala koji nekontrolisano, kazali su iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) vršljaju po Mostaru.

“U periodu od 7. do 12.maja 2024. godine izvršen je pokušaj provala i krađe u Karađoz-begovoj, Vučijakovića džamiji na Šehitlucima i Nezir-aginoj džamiji na Šemovcu.

Na ulaznim vratima Nezir-agine džamije pričinjena je materijalna šteta, provaljena je kasa za dobrovoljne priloge i odnesena određena suma novca”, naveli su iz MIZ-a Mostar.

Zbog toga su, dodali su, 14.maja Policijskoj upravi Mostar uputili prijavu, s molbom da osiguraju što veći broj policijskih službenika na terenu i poduzmu potrebne sigurnosne mjere s ciljem rasvjetljavanja sve učestalijih nasrtaja na imovinu IZ-e, i hapšenja vinovnika.

“Nakon toga, u protekla tri dana obijene su još Šarića džamija i džamija na Musali. I na njima je pričinjena materijalna šteta.

Uprkos dostavljenim snimcima s nadzornih kamera nadležne službe PU Mostar nisu uspjele zaustaviti ovaj besramni atak na vjerske objekte”, naglasili su iz MIZ-a Mostar.