Nema kraja rasipništvu pojedinih bh. zvaničnika – Desetine hiljada KM potrošene na VIP salone

Brojni su primjeri rasipništva domaćih zvaničnika i to budžetskim novcem. Uz plate koje su i po nekoliko puta veće od prosječne u Bosni i Hercegovini, ne ustručavaju se da koriste sve povlastice koje im funkcija pruža. Jedna od njih je i korištenje VIP salona na aerodromima.
1.512 evra za korišćenje VIP salona u Briselu. Korisnik – Dragan Čović. I ovo je samo jedna u nizu faktura plaćenih iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine. Tačnije, novcem građana.

U novembru prošle godine plaćeno je oko 4 i po hiljade maraka za korišćenje VIP salona na aerodromu u Beču za potrebe zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i njegove delegacije. Isti salon prošle godine je koristio i Denis Zvizdić, tada predsjedavajući Predstavničkog doma, za šta je plaćeno više od 9 hiljada maraka.

Od 2010. do 2020. parlamentarci su za korišćenje VIP salona na aerodromima potrošili više od 50 hiljada maraka. Osim parlamentaraca, i ostali zvaničnici, poput onih iz Savjeta ministara i Predsjedništva imaju mogućnost korišćenja VIP salona. Zapravo, to mogu svi koji u okviru institucije imaju predviđene troškove reprezentacije. Poslanik Damir Arnaut od institucija je zatražio zvanične podatke o korišćenju VIP salona. Većina nije odgovorila, kao ni na naše upite.

“Oni koji su odgovorili, uglavnom su to ministarstva ili agencije koje baš nemaju neke velike potrebe za putovanjima. Indikativno je da nikada nisam dobio odgovor od Ministarstva spoljnih poslova koje po prirodi svojih poslova obavlja najviše tih putovanja. Mislim da to pokazuje da su troškovi veoma visoki, čim mi nisu odgovorili. U svakom slučaju, to je jedan od najneopravdanijih troškova”, ističe Arnaut

Većina VIP salona na evropskim aerodromima čist je luksuz. Poseban doček, tretman, jelo, piće. Sve te pogodnosti za period od pola sata do sat, koliko se obično i koristi ovakva usluga. Praksa kod bh. političara je da se na takvim mjestima zadrže i po deset minuta. Slika na sarajevskom aerodromu nešto skromnija. I ovaj, poput onih evropskih, nudi poseban tretman za korisnike. Oni koji odluče da na sat vremena zakupe VIP salon trebaju izdvojiti dvije hiljade maraka plus PDV.

Za samo tri mjeseca, trojica parlamentaraca na korišćenje VIP salona potrošila su 32 prosječne penzije u Bosni i Hercegovini.

A da li su građani i zaslužili bolje, pita se naš sagovornik. Njihova pasivnost političarima je, po svemu sudeći, samo dodatni motiv za bahatost. Primjera je bezbroj, ali izostaje ključna poruka da im je takvo ponašanje neprihvaljivo.

“Ove stvari, poput odlaska u penziju, uzimanja otpremnine pa vraćanja na radno mjesto, poput otkupa stanova po nekim privilegovanim cijenama, zato što je to ‘po zakonu’, pa sve do ovih zadnjih slučajeva gdje se jasno da apsolutno preplaćeni, uz sve privilegije umotani političari, ovakvim ponašanjem čini mi se šalju upravo onu poruku kakvu ovaj narod zaista i treba da dobije. A to je – Nas apsolutno ne interesuje ni šta vi mislite ni da li nas volite ili ne volite. Mi smo tu i mi ćemo ovu situaciju iskorišćavati do krajnjih granica, dokle god možemo”, naglašava politički analitičar Adnan Huskić.

A “moći će im se” i ove godine. Prema Planu javnih nabavki za 2022., predviđeno je da Parlamentarna skupština izdvoji 25 hiljada maraka za korišćenje VIP salona. Ne treba zanemariti ni podatak da je čak 378 hiljada maraka predviđeno za korišćenje službenih vozila. I to je samo parlament. Šta je sa ostalim institucijama?