Neobična metoda: Policija u Njemačkoj u znak protesta skida hlače

Frustrirana beskonačnim čekanjima na uniforme koje nema na zalihama, policija u južnoj njemačkoj pokrajini Bavarskoj poduzela je neobičan korak kako bi skrenula pozornost na svoju nevolju.
U videu koji je na YouTubeu i Instagramu objavio državni ogranak Sindikata njemačke policije (DPolG), dva policajca koji sjede u policijskom vozilu pitaju jedan drugoga: “Koliko dugo čekate?” odgovaraju četiri odnosno šest mjeseci. Nakon toga izlaze iz svog BMW-a i otkrili da su bez hlača.

Jürgen Köhnlein, predsjedavajući bavarskog DPolG-a zatim se direktno osvrće na problem, rekavši da ono što se čini kao loša prvoaprilska šala nije ništa čemu se treba smijati, izjednačavajući kroničnu nestašicu uniformi s nedostatkom poštovanja prema časnicima.

“Bavarska policija ‘skida se do gola’ i doslovno bi mogla ostati stajati bez hlača”, kaže Köhlein, koji naglašava činjenicu da vrijeme čekanja za čak 21 različitu uniformu – poput kapa, jakni i hlača – može trajati mjesecima ako su uopće dostupni.

Sindikat poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da hitno riješi problem, čak i ako to znači dodatne troškove, napominjući da se od 2020. gotovo ne govori o nedostacima u kvaliteti uniformi, nego nedostatku u dostupnosti uniformi.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova u srijedu je priznao problem, ukazujući na prekide u opskrbnom lancu.
Državni dužnosnici kažu da će sada sami preuzeti logistiku isporuke nakon što je nabava prepuštena privatnim kompanijama. “Uska grla” u opskrbi, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, posebno su utjecala na specijalne hlače kao što su višenamjenske ljetne hlače.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova ukazali su na pandemiju koronavirusa i rat u Ukrajini kao daljnje faktore koji negativno utječu na opskrbu i isporuku i ustvrdili su da će novi logistički centar biti operativan u Bavarskoj do 2030., čime će snaga biti manje ovisna o vanjskim dobavljačima.

Uprkos problemu, Ministarstvo je saopćilo da državna policija ni na koji način nije spriječena u obavljanju svojih dužnosti, dodajući da se drugi elementi uniforme mogu koristiti kada određeni dijelovi nisu dostupni.

Predsjednik sindikata Jürgen Köhnlein bio je manje nonšalantan.

“Trenutno ostaje nejasno hoće li se situacija poboljšati ili nastaviti pogoršavati. Kakav dojam moraju steći novi regruti kada su prisiljeni završiti obuku u ‘civilnoj odjeći’, a ne nego dobiti uniformu”.