NESAGLEDIVE POSLJEDICE Općinski sud Sarajevo izdao saopćenje: Zbog lažnih dojava o bombama otkazano 670 ročišta

Povodom činjenice da je dana 10.05.2022. godine, 11.05.2022. godine i 12.05.2022. godine, zbog lažne dojave o postavljenoj minsko-eksplozivnoj napravi u zgradi Općinskog suda u Sarajevu, izvršena kompletna evakuacija i obustava rada za period trajanja kontra-diverzionog pregleda prostorija, u cilju tačnog i pravilnog informisanja javnosti, Općinski sud u Sarajevu izdaje slijedeće Saopćenje:

Općinski sud u Sarajevu se već duži period susreće sa problemom lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama u zgradi suda, pri čemu se svaki put potpuno obustavlja rad suda do okončanja kontra-diverzionog pregleda prostorija. Uposlenici su primorani napustiti radna mjesta, otkazuje se veliki broj ročišta, a što ima nesagledive posljedice na rad suda, ostvarenu normu sudija, rad pisarnica, ali i na materijalne troškove kako suda, tako i stranaka u postupku.

Prema evidenciji Općinskog suda u Sarajevu, za period trajanja obustave rada na dane 10.05.2022. godine, 11.05.2022. godine i 12.05.2022. godine, u Sudu nije održano, odnosno otkazano je cca. 670 ročišta.

Tokom kontra-diverzionog pregleda Sud je morao ispoštovati sve procedure propisane Zakonom i sigurnosim protokolima. Prema informacijama kojima Sud raspolaže, nadležni organi intenzivno rade na provođenju postupka otkrivanja počinitelja.