Nešić: Šmit u BiH boravi na osnovu diplomatske note Njemačke, a ne UN-a

Bosna i Hercegovina svoj evropski cilj nikada neće dostići ukoliko postoji jedan čovjek, stranac, koji želi da mijenja zakone i nelegalno utiče na rad institucija BiH, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, koji je naveo “da su provjere pokazale da je Kristijan Šmit nelegitiman i da zapravo u BiH predstavlja Njemačku, a ne Ujedinjene nacije”.

“Građani BiH žele zemlju vladavine prava i poštivanje Ustava i zakona, dakle modernu evropsku zemlju, a to nije moguće, ako se Kristijan Šmit i dalje bude lažno predstavljao kao tzv. visoki predstavnik u BiH”, rekao je Nešić.

Prezentujući informacije bezbjednosnih agencija o boravku Šmita u BiH, naveo je kako on ima samo diplomatsku notu Njemačke, ali ne i UN, kao jedine nadležne institucije za potvrđivanje imenovanja visokog predstavnika u BiH.

Nešić je istakao da je od Granične policije BiH dobio odgovor da je “Šmit lani unio tri ‘duge cijevi’ u BiH, na šta nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje, kao i da je to oružje naknadno vraćeno u Njemačku”.

On je rekao da je to propust domaćih bezbjednosnih institucija, posebno Granične policije BiH, navodeći da strane diplomate, koje dolaze sa obezbjeđenjem, nemaju pravo za unošenje oružja koje se u BiH deklariše kao “duge cijevi”, dok za unošenje ličnog naoružanja i određene količine municije postoji pravo.

Prema riječima ministra bezbjednosti, Šmit bi prilikom svakog dolaska u BiH trebalo da najavi Graničnoj policiji svoj boravak ovdje, kao i naoružanu pratnju da bi joj bio odobren ulazak.

On je istakao da Šmita trenutno ne obezbjeđuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, već da ima oružanu pratnju iz Njemačke.

“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela obezbjeđuje samo prostorije OHR-a u Sarajevu i Banjaluci”, naveo je.