Nijaz i Ramajana sakupljaju otpad i tako prehranjuju djecu

Ako ste nekada prolazili centrom Visokog i vidjeli trošna zaprežna kola koja vuče jedan konj, a kojim upravlja čovjek nasmijanog i vedrog lica, sreli ste Nijaza zvanog Tupo.

Vrijedni ljudi

Nijaz je Rom i živi teško. Preživljava i svoju porodicu prehranjuje sakupljajući sekundarne sirovine, najviše željezo. UNICEF je, naprimjer, izvijestio da 69 posto romskih porodica zarađuje ispod 200 KM mjesečno.

Reporteri “Dnevnog avaza” sreli su jučer Tupu i njegovu suprugu Ramajanu. S njima je bila i kćerkica Medina.

– A ja sam Medina i sljedeće godine idem u školu – govori nam nasmijana djevojčica.

Njihova zaprežna kola su bila natovarena starim print aparatima, stolicama i ostalim otpadom.

– Od ovoga možemo zaraditi 30 maraka danas. Ne može više. Ali, eto, ima dobrih ljudi, pa nam pomognu – govori Ramajana, dok Nijaz odobrava ono što nam ona kazuje.

Nijaz ima govornu manu.

– Uz pomoć dobrih ljudi, u Sarajevskoj ulici napravili smo kuću. Hvala im. Imam još jednu kćerku, ide u srednju školu. Borimo se, važno je da ne krademo – pojašnjava nam Ramajana.

Svi ga poznaju

Kaže da nikada ne bi krali i bavili se kriminalom, ni kada hljeba ne bi imali da jedu.

– Nije lako. Posla nema. Gdje god da pokucamo za posao, ljudi nas malo čudno gledaju. Eto, ovako radimo, imaju tu dva otpada, pa kod njih vozimo sirovinu i prodajemo – dodaje na kraju Ramajana.

Dok smo razgovarali pored ceste, nekoliko vozača iz automobila je zatrubilo u znak pozdrava.

– Njega svi znaju – kaže Nijazova supruga kroz smijeh.

O njima niko ne brine

Osim u vrijeme izbora, Romi u BiH, nažalost, uglavnom nikome nisu važni. Jer da jesu, ne bi u 21. stoljeću živjeli u nehumanim uvjetima, ne bi njihova djeca bila neobrazovana, ne bi prosili po ulicama. U BiH se ne zna ni tačan broj Roma, jer njihova djeca često nisu upisana u knjigu rođenih. Prema popisu iz 2013. godine, 12.583 osobe su se izjasnile kao Romi. Ali, prema informaciji Vijeća Evrope iz jula 2012. godine, u BiH je najmanje 40.000, a najviše 76.000 Roma.

Prema podacima UNICEF-a, samo 69 posto romske djece završi osnovno obrazovanje u BiH.

(Avaz)