Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću zbog napada na povratnike u Gacku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je danas predsjedniku i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i Radovanu Viškoviću dopis u vezi napada na povratničku zajednicu u tom entitetu posljednjih mjeseci.

“Obraćam Vam se kao predsjedniku i premijeru Republike Srpske vezano za porast broja sve ozbiljnijih napada koje trpi povratnička zajednica u Republici Srpskoj posljednih mjeseci. Nažalost, većina ovih napada motivisana je mržnjom i netrpeljivošću na vjerskoj ili etničkoj osnovi. Napadi sežu od vrijeđanja, zastrašivanja, fizičkog ugrožavanja, napada hladnim oružjem pa sve do posljednjeg slučaja u Gacku, napada uz upotrebu vatrenog oružja.

Smatram da je u ovim bremenitim vremenima na najvišim dužnosnicima posebna odgovornost za sigurnost, jednakopravnost i zaštitu naših najugroženijih kategorija stanovništva, u koje nažalost, ali očigledno spadaju i povratnici.

Radi se o ljudima koji svojim djelima pokazuju da ne prihvataju nametnutu matricu ponašanja, koji su se vratili na svoje demonstrirajući jasno želju da nastave život sa svojim komšijama. Umjesto da se ponosimo zbog toga, da im pružimo svu moguću pažnju, vrlo često se dešava obratno i pojedinci se svojski trude da im zagorčaju život”, naveo je.

Potom je dodao:

“Naravno, ako izostane reakcija institucija, ako se odgovorni za napade na povratnike ne sankcioniraju, te ako još svojim izjavama političari podgrijavaju netrpeljivost, onda to više ne možemo smatrati samo incidentima i djelom pojedinaca. Istina je da je napada na povratnike bilo i u Federaciji Bosne i Hercegovine, čak i ozbiljnih.

Međutim, prilikom svakog takvog incidenta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, kao Vlada smo reagovali hitno, dajući jasnu, javnu i bezrezervnu podršku povratnicima, te policijskim i pravosudnim organima u otkrivanju i sankcionisanju počinitelja. Najviši dužnosnici Vlade FBiH su redovno na licu mjesta, da lično pokažu kako je nasilje nad povratnicima neprihvatljivo, njihova prava neotuđiva, a podrška Vlade neupitna.”

Između ostalog, naveo je kako slučajevi padaju u zaborav, počinitelji se ili ne otkriju ili ne procesuiraju adekvatno.

“Ovakav odnos je rezultirao u pravilu brzim otkrivanjem i procesuiranjem počinitelja, a povratnicima bi bila pružena svaka vrsta podrške.

Zato smatram kako je osuda posljednjeg incidenta i poziv na otkrivanje počinilaca poslan od strane Vas, gosp. Dodik, svakako dobrodošao čin, svjestan sam, a siguran kako i Vi to znate, da je za osiguranje pravde i prava povratnika potrebno mnogo više. U pravilu, nakon što interesovanje javnosti za pojedine incidente u Republici Srpskoj opadne ili ih zasjene novi incidenti, sve ono što se dešava u pozadini niti se može nazvati časnim, niti pravednim.

Slučajevi padaju u zaborav, počinitelji se ili ne otkriju ili ne procesuiraju adekvatno. Čak imamo i slučajeve pokretanja postupaka protiv žrtava, poput slučajeva incidenata u Srebrenici i Bratuncu”, kazao je.

Na kraju je naveo kako je ovo postupanje potpuno neprihvatljivo.

“Ovakvo postupanje je potpuno neprihvatljivo za jedno savremeno demokratsko društvo. Ukoliko sistem ne zaštiti žrtve nasilja, onda možemo govoriti o sistemskom zastrašivanju i nasilju, a definicija sistemskog širenja straha i nasilja je teror. Želim vjerovati da ste iskreni u osudi ovih djela, te da ste spremni pokazati kako se ipak ne radi o sistemskom terorisanju povratnika u Republiku Srpsku.

Zato Vas pozivam da svojim primjerom pokažete da je takvo ponašanje prema povratnicima neprihvatljivo i da iskoristite poluge sistema, koje Vam nesumnjivo stoje na raspolaganju, kako bi počinitelji zlodjela bili otkriveni i propisno sankcionisani. Svako relativiziranje ili izbjegavanje sankcionisanja počinitelja otvaranje je vrata za novo nasilje i nove napade. Siguran sam kako to ne može i ne smije biti bilo čiji interes.

Zato Vas, još jednom pozivam, da svako od nas u skladu sa svojim mogućnostima i ovlaštenjima učinimo sve što je u našoj moći da pokažemo kako u Bosni i Hercegovini, u svakom njenom kutku, ima mjesta za svakog njenog građanina, da smo spremni osigurati demokratska načela i pravdu, koja ne smiju biti privilegija pojedinih, nego jednako pravo svih.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i ja lično Vam stojimo na usluzi za svaki oblik saradnje na putu izgradnje sigurnog, pravednog društva za sve naše ljude u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u dopisu premijera Nikšića.