Nimeta Cerić, najpoznatija banjalučka babica: Porađala i po tri generacije

Nimeta Cerić (78), najpoznatija banjalučka babica u svom radnom vijeku imala je više situacija u kojima su je žene koje je porodila molile da porodi i njihove unuke, tako da je “na ruke dočekala” i po tri generacije.

“Kad sam počela raditi 1960. godine tad su žene bile mlade nisu se djevojke u godinama udavale nego su bile mlađe, pa su stizale roditi sebi dijete, pa je čak i njihovo dijete naraslo, da je stigla da ona dođe mene moliti da ja dočekam unuku”, ispričala je Nimeta Cerić za Anadolu Agency (AA).

Takvih situacija bilo je mnogo, ali gdje su te žene danas nije sigurna jer je već 20 godina u penziji. Najviše onih kojih se sjeća sada žive u inostranstvu. Osim područja bivše Jugoslavije, priča Nimeta, najviše “njenih beba”, otišlo je u Švedsku i Norvešku, a mnogo ih je i u Americi.

Kada je 1999. godine otišla u Ameriku u Njujork kako bi posjetila svoju sestru bliznakinju dočekala ju je 21 žena, Banjalučanke koje je ona porađala.

“Iznenadila sam se, glas o mom dolasku prenio se od usta do usta, a koliko je tek onih koji nisu znali da sam ja tu”, ispričala je.

Najviše ju je nasmijala situacija kada je saznala za tri djevojčice, koje je “dočekala na ruke”, sestre čija je majka živjela u Nimetinom komšiluku, a sada žive u Teksasu.

Sa Nimetom Cerić ekipa AA razgovarala je u porodičnoj kući u kojoj živi sama. Prelistavajući sačuvane uspomene na 39 godina rada u rađaoni banjalučkog porodilišta gdje je majkama pomogla da na svijet donesu oko 60.000 djece, naglasila je da je 19 godina radila kao jedina sestra u rađaoni. Medijska pažnja, naročito u penzionerskim danima dovela je do još jednog iznenađenja.