Njemačka: Do kraja godine očekuje se 750.000 azilanata

Njemačka očekuje da bi ove godine moglo stići 750.000 azilanata, što je znatno više od dosadašnjih procjena vlade u Berlinu, objavio je njemački dnevnik “Handelsblat”, pozivajući se na vladine izvore.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odbilo da komentariše ove navode, ali bi tokom ove sedmice trebalo da objavi nove procjene.

Prema prethodnim procjenama, do kraja godine očekivalo se oko 450.000 izbjeglica koje bi tražile azilantski status u Njemačkoj.

Dnevnik “Handelsblat” navodi da je samo u Hamburgu u prvom kvartalu ove godine oko 6.700 ljudi tražilo zaštitu, a da je samo u julu 5.700 izbjeglica podnijelo zahtjev za azil.

U pokrajini Baden-Virtemberg je u julu 7.065 osoba tražilo azil, što je dvostruko više nego u maju, navodi dnevnik.

Njemačka je na prvom mjestu među državama EU po broju podnosilaca zahtjeva za azil, od kojih je veliki broj izbjeglica koje dolaze iz ratnih područja i država u kojima traju sukobi, kao što su Sirija, Irak, Libija i Eritreja, te siromašnih država Afrike, Bliskog istoka i Balkana.

Skoro polovina izbjeglica u prvom semestru stigla je u Njemačku iz jugoistočne Evrope, prenio je AFP.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Joakim Gauk pozvali su nedavno Nijemce da se bore protiv netolerancije i ksenofobije.

U prvih šest mjeseci registrovano je 150 požara i drugih vidova napada na centre u kojima su smješteni azilanti, što je gotovo isti broj napada koliko je bilo tokom čitave prošle godine.