Njemačka Lufthansa zbog nestašice radnika otkazuje hiljade letova u julu

Njemačka avio kompanija Lufthansa otkazala je u julu dodatnih 2200 letova iz čvorišta u Frankfurtu i Muenchenu, istaknuvši nestašicu radne snage zbog većeg broja zaraženih covidom-19.

Prije dvije sedmice kompanija je izvijestila da će u julu otkazati 900 letova. U četvrtak su najavili da će “u sistemu otkazati daljnjih 2200 od ukupno 80.000 letova”.

“Otkazani će biti u prvom redu domaći njemački i letovi unutar Evrope, ali ne oni na klasična odredišta za odmor, koji su dobro popunjeni u sezoni”, poručili su iz avio kompanije, dodavši da bi mogli promijeniti i raspored letenja.

“Sistem su dodatno opteretili štrajkovi kontrolora leta, vremenske prilike i, posebno, veći broj radnika zaraženih covidom-19”, objašnjavaju.

Putnici će biti odmah obaviješteni o otkazanom letu i dobit će, po mogućnosti, rezervacije za druge prikladne letove. Letovi unutar Njemačke do velikih aerodroma mogli bi biti zamijenjeni željezničkom vezom, dodaju u Lufthansi.

I član grupe Lufthansa Bruxelles Airlines otkazao je ove sedmice više od 300 letova zbog trodnevnog štrajka pilota i kabinskog osoblja koji je počeo u četvrtak. Radnici prosvjeduju protiv prevelikog radnog opterećenja i sve lošijih uslova rada.

Štrajk je u glavnom aerodromu Bruxelles i u aerodromu Bruxelles South Charleroi zadao probleme nekoliko desetaka hiljada putnika, napominje agencija dpa.