12. Augusta 2022.

Njemačka odlučila: U potpunosti ćemo prekinuti ovisnost o ruskoj nafti i plinu

Njemačka će u potpunosti prekinuti svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu, izjavila je u utorak ministrica vanjskih poslova te zemlje Annalena Baerbock, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na konferenciji o energetici u Berlinu, Baerbock je osudila ruskog predsjednika Vladimira Putina te izjavila da je njegov rat protiv Ukrajine promijenio geopolitiku i njemačke sigurnosne procjene.

“Ovo je izazvalo mnogo patnje za milione ljudi, ali nam je takođe jasno stavilo do znanja da moramo postati potpuno nezavisni od ruskog uvoza goriva”, rekla je njemačka šefica diplomatije.
Baerbock je kritikovala prethodne njemačke vlade jer nisu poduzele ozbiljne mjere da smanje ovisnost zemlje o uvozu ruskog plina, nafte i uglja.
Ona je rekla da je ruska ilegalna aneksija Krima 2014. godine dovela do diskusija u Evropi o diversifikaciji uvoza energije, ali vlade nisu poduzele nikakve konkretne korake.

“A sada vidimo posljedice ovoga na vrlo tragičan način”, dodala je.

Udio Rusije u uvozu plina u Njemačku je oko 55 posto, ugljena 45 i sirove nafte oko 35. U Evropskoj uniji 40 posto uvezenog plina dolazi iz Rusije.

Njemačka vlada je prošle sedmice objavila ambiciozan plan za značajno smanjenje svoje dugogodišnje energetske ovisnosti o Rusiji.