Nogometni potres u Italiji. Juventusu oduzeto 15 bodova, pale i žestoke suspenzije

Veliku kaznu pretrpio je italijanski gigant Juventus!

Federalni žalbeni sud Italije odlučio je – Juventusu se ove sezone oduzima 15 bodova. Velike kazne dobila su četvorica bivših funkcionera kluba.

Dvije i po godine suspenzije iz nogometa dobio je Fabio Paratici, bivši sportski direktor kluba.

Dvije godine dobio je Andrea Agnelli, bivši predsjednik kluba. Maurizio Arrivabene, sadašnji direktor engleskog Tottenhama, a do jučer Juventusa suspendiran je također na dvije godine.

Kažnjeni su još i Federico Cherubini, bivši direktor nogometa u klubu sa 16 mjeseci. Bivši igrač i potpredsjednik kluba Pavel Nedved sljedećih 8 mjeseci neće smjeti obavljati nikakve funkcije u nogometu.

Inače, Juventus je priej dva dana dobio novog predsjednika. Za nasljednika Agnellija na čelu italijanskog nogometnog velikana Juventusa službeno je imenovan 60-godišnji Gianluca Ferrero.

Koncem novembra prošle godine cijeli Upravni odbor Juventusa, uključujući predsjednika Agnellija i potpredsjednika Pavela Nedveda, podnio je ostavku zbog optužbi za finansijske mahinacije.

Gianluca Ferrero bio je kandidat kojeg je odredio Exor. To je holding porodice Agnelli koji kontrolira 63,8 posto dionica najuspješnijeg italijanskog kluba. Juventus ima čak 36 naslova prvaka.

Sastavši se u srijedu na glavnoj skupštini, dioničari su izabrali novi Upravni odbor, na dužnosti do 2025. godine. Odbor je zatim imenovao Ferrera za predsjednika, a Maurizia Scanavina za glavnog direktora.