NOVA AKVIZICIJA NIJAZA HASTORA: Prevent preuzeo zagrebačku Elku!

Međunarodna grupa Prevent, koja je u vlasništvu bosanskog poduzetnika Nijaza Hastora, postaje novim vlasnikom zagrebačke tvornice kabela Elka., izvještava hrvatski Lider.

Na ovaj naččin će Elka postati druga tvrtka iz Hrvatske koja vlasnički ulazi u grupu Prevent, koja je još od prije devet godina i vlasnik tvrtke AD Brodovi iz Solina.

Formalni preuzimač Elke jest Tvornica kabela Tomislavgrad (TKT), koja je u sastavu grupe Prevent od proljeća prošle godine. TKT je u sastav Preventa ušao kao tvrtka koja se koprcala u stečaju, a samo godinu i pol nakon toga službeno je preuzela Elku.

Doduše, Adnan Teletović, direktor TKT-a, (još) ne govori o akviziciji, već da je ‘Tvornica Kabela Tomislavgrad, članica grupe Prevent, počela strateški surađivati s tvrtkom Elka.

Konačni oblik suradnje precizirat će se u idućih šest mjeseci’, no naši izvori bliski Elki nedvojbeno nam potvrđuju da je kupoprodaja gotova stvar, piše Lider.

Kad je riječ o iznosu akvizicije, sva su usta čvrsto zatvorena. Doznajemo jedino da će većinski vlasnik Elke, varaždinska tvrtka Cotra, biti isplaćivana u ratama čiji će konačni iznos ovisiti (i) o rezultatima budućeg poslovanja.

Prevent međunarodna je grupa sa sjedištem u njemačkom gradu Wolfsburgu, odakle je 1999. dio proizvodnje za njemačku autoindustriju proširila i na Bosnu i Hercegovinu. U BiH djeluje pod imenom Prevent BH, pod čijim se okriljem od početnih 50 radnika zaposlenih na proizvodnji autopresvlaka razvio do trenutačnih 6500 zaposlenika na 15 lokacija u BiH.

Ukupno grupa Prevent zapošljava više od 13 hiljada ljudi na 36 lokacija u svijetu, no taj podatak s njihovih službenih web-stranica već bi mogao biti zastario jer je Prevent u snažnom akvizicijskom naletu, piše Lider.

Izvor Slobodne Bosne iz uprave Prevnta potvrdio je preuzimanje zagrebačke Elke, no nije želio otkriti visinu akvizicije koja se drži kao “poslovna tajna”.

Inače, zagrebačka Ellka osnovana je davne 1927. godine kao dioničko društvo za elektrotehniku i tvornica kabela.

Danas ELKA kabeli d.o.o. ima ukupno 285 zaposlenih. Centralna tvornica nalazi se u Zagrebu a ima i pogon u Zadru. Obje tvornice zauzimaju površinu od 188.000 m2, pri čemu 68.000 m2 pokrivaju objekti.

Godišnji kapaciteti omogućuju proizvodnju 25.000 tona gotovih proizvoda.