Nova uprava vratila optimizam među navijače Željezničara

FK Željezničar ove sedmice je dobio novo rukovodstvo Kluba, nakon dugo vremena navijači su ohrabreni imenima koja ulaze u Upravni odbor.

Predsjednik Uprave je Admir Tunović, direktor kompanije Unior Tehna, dugogodišnji sponzor Kluba i član prethodnog Odbora za hitnost. Svoju poslovnu karijeru gradio je u kompanijama Robot, Alma Ras, Moderna i Centrotrans. Kao veliki navijač, višegodišnji sponzor i aktivni član rukovodstva, upoznat je sa svim procesima i organizacijom Kluba. Njegov dosadašnji rad, agilnost i pristup poslu u Klub, donio mu je simpatije i podršku navijača.

Široki osmjeh na sjednici Skupštine, otkrio je zadovoljstvo člana Uprave – Jasmina Badžaka. Riječ je o uspješnom poslovnom čovjeku, koji iz Konjica rukovodi svojim kompanijama, a zapravo biznisima koji za svoj kvalitet potvrdu imaju na evropskom i svjetkom tržištu. Nedavno je ponio titulu najuspješnijeg privrednika u Bosni i Hercegovini. Vlasnik je nekoliko kompanija, a kao najuspješnija izdvaja se SurTec Eurosjaj iz Konjica. Ranije je bio predsjednik Kluba, član UO i član Odbora za hitnost. Među navijačima kotira kao dokazani navijač Željezničara, koji nikad nije kalkulisao i jedan je od rijetkih koji su stali uz klub na svaki način. Za razliku od brojnih legendi koje su jake na riječima, Badžak se pokazao djelima.

Elvedin Grabovica je privatni poduzetnik i vlasnik kompanije Meganet. Bivši je direktor JP Elektroprivreda i gostujući profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Dugogodišnji je prijatelj FK Željezničar. Grabovica je kroz karijeru rukovodio velikim sistemima, poput Elektroprivrede BiH, pa su očekivanja navijača da će svoja nesporna menadžerska znanja i sposobnosti iskoristiti i u velikom klubu kakav je Željezničar.

Enis Džafić još je jedan član Uprave, koji ima dokazane menadžerske sposobnosti. Na čelu je Željeznica FBIH, koje je u nekoliko godina od posrnulog diva vratio na “tračnice uspjeha”, te danas važe za jednog od motora privrede Federacije BIH. S toga, navijači s pravom polažu velike nade da će Džafić pokrenuti i “Željinu lokomotivu” naprijed.

U Upravi je i Adnan Mataradžija je delegat Skupštine FK Željezničar. Odgovorno je lice revizorske kuće MERFI. Ilijas Kovačević je direktor JU KSIRC Hadžići i dugogodišnji sportski radnik. Nakon završenog studija u Ankari, 13 godina radio je u Ziraat Bank BH dd. Bio je član Upravnih odbora kluba od sredine 2021. do aprila 2024. Ahmet Salčin je privatni poduzetnik iz Sarajeva, dugogodišnji prijatelj Kluba i duži je niz godina u sportu. Asmir Dževlan je građevinski inženjer i član Upravnog odbora JP AutoCeste FBiH. Prije ovog imenovanja, 20 godina je djelovao kao direktor kompanije Ans drive. Damir Dinarević je delegat u Skupštini Kluba. Direktor je kompanije DUF ABDS i član Nadzornog odbora Željeznica FBiH.

Sviđalo se nekome ili ne, radi se o ljudima koji mogu animirati sve što je potrebo za uspjeh Željezničara i njegov put na neke nove, bolje staze.

Uspjeh, dakako, neće doći preko noći. Željezničar ima svoju filozofiju koje su navijači svjesni, slogan “Nikom te ne damo” je uvijek aktuelan, mada je veliki broj navijača već odavno svjestan da se od te romantike ne živi. Došla su neka nova vremena i Klub se teško može boriti sa rivalima u ligi koji su se davno okrenuli investitorima, bogatim sponzorima i dovođenjem sposobnih, uspješnih privrednika na čelo kluba.

To se najbolje vidjelo kroz rezultate u protekloj sezoni, gdje je Željezničar izgubio korak, ne samo za 2 ili 3 vodeća kluba u ligi, već i za još nekim. Strukture kluba su uglavnom sačinjavali ljudi koji osim ljubavi prema Želji nisu imali reference, a ni ideju kako da stvarno izdignu klub iznad prosječnosti.

Zato su navijači optimistični po pitanju nove Uprave, koja je za razliku od prethodnih ima zavidne životne i poslovne rezultate.

Pred njima je puno posla, od pronalaska generalnog sponzora, preko dovođenja sposobnog šefa stručnog štaba i sportskog direktora, do povećanja budžeta za igrački kadar i nastavka modernizacije stadiona Grbavica.