Novalić najavio kupovinu protivpožarnih letjelica, ali od tog obećanja još uvijek ništa…

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, objavio je na svom Facebook profilu u septembru prošle godine da će Federalna vlada iz svog budžeta izdvojiti sredstva za kupovinu par protivpožarnih letjelica.

Sedam mjeseci poslije požari bukte širom Hercegovine, od Trebinja, Ljubinja, do Prozor-Rame, Konjica i Neuma. Samo u HNK je u prethodna 24 sata bilo preko 50 prijavljenih požara.

Dok u istočnom dijelu Hercegovine, koji pripada RS-u, veći požari se gase iz helikoptera, u FBiH protivpožarnih letjelica nema.

2012. Dom naroda donio je zaključak da Vlada Federacije u narednom periodu planira nabavku odgovarajućih sredstava za gašenje požara, a deset godina poslije u slučaju velikih požara Federaciji iz zraka pomažu helikopteri RS i Hrvatske.

Novalić se ne izjašnjava o požarima, nego se hvali sa, samo njemu viđenim, “uspjesima” Vlade FBiH, a kao argument koristi najveći budžet, koji je posljedica povećanja prihoda od indirektnog oporezivanja zbog inflacije ili pojednostavljeno rečeno: Budžet je najveći zato što sve plaćamo skuplje nego prethodnih godina.

Danas se održala sjednica Vlade Federacije BiH, gdje među 46 tačaka dnevnog reda se nije našla ni informacija o aktuelnim požarima, a kamoli da su se poduzele neke konkretne ozbiljnije mjere na gašenju požara.