Novalić prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora, Hodžić na pet, a Solak na šest godina

 

U prvostepenom postupku pred Sudom BiH u aferi “Respiratori” federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić na pet godina, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina. “Srebrena malina” mora platiti 200.000KM kazne.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu Fadilu Novaliću i drugima, optuženima za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom uvoza respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Kako je Sud odlučio, krivi su Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline”. Presuda je prvostepena što znači da na nju postoji mogućnost žalbe.

Čeka se odluka za Jelku Milićević, federalnu ministricu finansija. Novalić nije u sudnici.

Podsjetimo, Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navodi se u optužnici Državnog tužilaštva.

U završnim riječima, Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo odgovornost optuženih, ističući da je 10,5 miliona iz budžeta protraćeno. Odbrane optuženih zatražile su oslobađajuću presudu.