Novi Hondin motor je slabiji nego prošle godine

Red Bullov motorsport savjetnik Helmut Marko otkrio je da je novi Hondin motor i dalje slabiji od prethodnika zato što se od 2022. mora koristiti nova mješavina goriva iako određeni izvori tvrde da su neki proizvođači uspjeli nadoknaditi taj zaostatak.

Honda se službeno povukla iz Formule 1, ali prije toga će dovršiti rad na novoj specifikaciji motora koja će se morati koristiti do kraja 2025. godine, a Red Bull će njihove pogonske jedinice koristiti pod imenom Red Bull Powetrains, donosi MAXf1.net.

Glavna promjena za 2022. je sastav goriva koje mora sadržavati 10% etanola (E10), a proizvođači su inicijalno procijenili da će to uzrokovati gubitak od oko 20 konjskih snaga.

Ali prema nekim izvorima Ferrari je u suradnji sa Shellom, svojim dobavljačem goriva i maziva, uspio nadoknaditi taj zaostatak što bi uz uobičajeni skok u snazi zbog razvoja motora momčadi iz Maranella trebalo donijeti više snage nego 2021.

Marko tvrdi da je Honda, barem trenutno, i dalje slabija nego 2021. kada su uz Mercedes imali najjači motor.

“Honda naporno radi na adaptaciji,” rekao je Marko za Auto Motor und Sport.

“Ono što čujem je pozitivno, ali peformanse i dalje nisu iste kao 2021. Općenito, morat ćemo pričekati da vidimo kako ćemo izgledati u uvjetima utrke.”

Bez obzira na situaciju s motorom, Marko kaže da je Red Bullov cilj za 2022. isti kao i 2021. – naslov prvaka.

“Deklarirani cilj je naslov prvaka, ali s tako velikom promjenom pravila ne možete biti sigurni. Mercedes i mi imamo potencijal, ljude i kontinuitet koji opet upućuju na borbu na najvišoj razini. Posebno jer nema drugih vozača poput Hamiltona i Verstappena.”