O Amri Babić pišu Kinezi, Indijci, Rusi, Turci, Pakistanci…

Pobjedom na lokalnim izborima za načelnicu Visokog, 43-godišnja Amra Babić iz Stranke demokratske akcije (SDA) postala je prva načelnica u historiji Bosne i Hercegovine i Evrope koja nosi hidžab, zbog čega su o njoj posljednjih sedmica pisali i govorili mediji diljem svijeta.

Poznati britanski list The “Guardian” naglašava da pobjeda Amre Babić dolazi u vrijeme “kada vlade širom Evrope raspravljaju mogućnost donošenja zakona kojim bi se zabranilo nošenje marame na javnim mjestima”.

Američki dnevnik The “Washington Times” piše da Babić planira učiniti Visoko “privlačnim gradom za strane investicije i ohrabriti omladinu da započne privatni biznis”. Cilj joj je, navodi list, da se izbori s visokom stopom nezaposlenosti u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

Poznati italijanski dnevnik “La Repubblica” navodi da je Babić prva načelnica u Evropi koja nosi hidžab.

Ruski dnevni list “Pravda”primjećuje zanimljivost da pobjeda Amre Babić za načelnicu Visokog nije privukla značajnu pažnju u lokalnim medijima, ali jeste
u Iranu, Pakistanu i Saudijskoj Arabiji. Njemački list “Die Welt” dodaje da je Babić “pokrivena muslimanka koja je izbor ne samo stanovnika Visokog, već i Evrope.”

Po ocjenama turskog dnevnog lista “Hurriyet” pobjeda Amre Babić predstavlja pobjedu demokretije.

“Građani su pokazali veliku hrabrost i visoku građansku svijest te izabrali pokrivenu ženu za načelnicu”, ocjenjuje turski list.

S druge strane, francuski list “Le Figaro” prenosi da je Amra Babić “muslimanka koja pokriva kosu, uši i vrat”, te da je osvojila 30 posto glasova u gradu od 40.000 stanovnika, čime je postala prva pokrivena načelnica u Evropi.

Španski list ABC navodi da je Babić majka troje djece, te da je “ovo prvi put u BiH ali i u Evropi da je pokrivena muslimanka izabrana za ačelnicu”.

O Babić piše i američka agencija Associated Press (AP).

“Ja sam i Istok i Zapad. Ponosna sam što sam muslimanka, ali i Evropljanka. Dolazim iz zemlje gdje vjere i kulture žive u harmoniji. Sve to zajedno čini moj identitet”, rekla je Babić za AP.

Kanadski list “Monterey Herald” piše da je izbor prve pokrivene načelnice u Evropi najbolji dokaz da je muslimanska tradicija kompatibilna sa zapadnim demokratskim vrijednostima. Isti list navodi da je novoizabrana načelnica Visokog, ekonomista i lokalni političar, igrala “aktivnu ulogu u stabilizaciji i napretku Bosne i Hercegovine poslije strašnog rata”.

Poznati pakistanski list The “Express Tribune” izvještava da je novoizabrana načelnica Visokog “prva načelnica u svojoj državi, ali i na evropskom kontinentu, koja nosi hidžab”, te dodaje da je izbor ove Bosanke “model za Evropu i Islam.”

Jedan kineski dnevni list je, također, objavio kako je u Visokom izabrana prva pokrivena načelnica u Evropi.

Saudijski dnevnik “Saudi Gazette” navodi da je Amra Babić prethodno obnašala funkciju ministra financija u Vladi Zeničko-dobojskog te da je “danas pokrivena načelnica za koju je glasalo 30 posto građana Visokog”.

Indijski list “Republika”prenosi da Babić umjerena političarka koja poručuje:

“Mislim da moj hidžab neće biti prepreka. Evropa će shvatiti ovo kao lični identitet osobe. Sigurna sam da će Evropa pokazati toleranciju za prava drugih i drugačijih.”

Bugarski list “Focus”piše kako je Bosanka Babić, nakon što je ostala bez muža u toku agresije BiH 1992.-1995. godine, odavno aktivna u javnom i političkom životu u zemlji. Između ostalog, ističe list, dugo vremena je vodila udruženje porodica vojnika Armije BiH koji su stradali u ratu.

Ruski radio “The Voice of Russia” javljda da su izborom načelnice Babić građani Visokog “pokazali primjer tolerancije i demokratije dok vlasti u nekim evropskim zemljama razmatraju mogućnost uvođenja zabrane nošenja marame na javnim mjestima”.

Francuska televizija “France 24”prenosi da je Babić novoizabrana načelnica sa hidžabom koja poručuje “da nikada neće zloupotrijebiti vjeru u politici”.

“Ako imam snage da štitim svoja prava, isto tako ću smoći snage kako bi štitila prava drugih”, rekla je ona.

Italijanski list “Amando”Amru Babić opisuje kao “ženu koja prakticira i živi Islam”,

“Ovo je velika priča jedne hrabre žene”, ističe list.

Srbijanski “Blic”prenosi kako je Babić “svjesna svoje specifičnosti zbog marame koju nosi na glavi i pokriva joj kosu”, ali i naglasila da će “posao načelnice raditi odgovorno i sistematično, u interesu građana Visokog”.

Indijski dnevnik “The Indian Express” navodi da je novoizabrana pokrivena načelnica Babić 43-godišnja ekonomistica po zanimanju koja “ispisuje historiju u svojoj zemlji nakon što je postala prva pokrivena načelnica, a možda i jedina u Evropi”.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com