OBEĆAO POLA MILIONA, A DAO SAMO 1.250 KM: FADIL OPET PREVARIO!

Nakon što je na sjednici Parlamenta FBiH u martu prošle godine usvojen amandman Demokratske fronte da se za izgradnju Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu kod Prijedora iz budžeta izdvoji 500.000 KM premijer FBiH Fadil Novalić ovu je obavezu i dodatno potvrdio javljajući se za riječ poslije glasanja.

Šepureći se za govornicom, precizirao je da će sredstva biti osigurana posredstvom Ministarstava izbjeglica, odnosno boračkih pitanja, jednog od njih ili oba.

Ovu vašu ideju ćemo provesti u djelo – obećao je Novalić 22. marta 2022. godine.
Krajem januara dostavljen je ugovor iz Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata FBiH kojim se, umjesto obećanih pola miliona KM, Medžlisu IZ Kozarac odobrava sramotnih 1.250 KM za sufinansiranje izgradnje spomen-obilježja.

Odgovor na ovako drzak i ponižavajući potez Vlade FBiH bit će vraćanje odobrenih sredstava.

Niko ovdje nije za milostinju, pogotovo kad je u pitanju ta namjena sredstava. Na sve ovo čovjek nema komentar – kazao nam je Mirsad Duratović, potpredsjednik NSRS i bivši predsjedavajući SO Prijedor.
Podsjeća da je Vlada FBiH u martu prošle godine najprije odbila sve, više od 60 amandmana na budžet, ali je tokom pauze, budući da nije imao potrebnu većinu, Novalić prihvatio stav DF-a, koji je podršku budžetu uvjetovao amandmanima, među kojima je bio i onaj za podršku izgradnji Memorijalnog centra Kamičani.

Izgubio pamćenje

Nakon toga premijer FBiH je “izgubio pamćenje”, pa nisu pomogla ni podsjećanja predlagača, apeli iz Prijedora, pozivi člana Predsjedništva Željka Komšića, pa čak ni intervencije pojedinih Novalićevih stranačkih kolega.

Ovo je samo korištenje žrtava u političke svrhe. Nema iskrene namjere da se sačuva sjećanje na žrtve rata. Ovo je dokaz da se i Srebrenica koristi u političke svrhe. Obećana je podrška izgradnji Memorijalnog centra Kamičani samo da bi se dobili glasovi za budžet i, čim su se dobili, to je zaboravljeno – istakao je Duratović, piše Avaz.
U Prijedoru je tokom rata ubijeno 3.176 civila nesrpske nacionalnosti.

Ministarstvo je napomenulo da će izvršiti i kontrolu namjenskog utroška sredstava, cijelih 1.250 KM.

Ideja za izgradnju Memorijalnog centra Kamičani potekla je od porodica žrtava koje su vlastitim sredstvima kupile i ogradile zemljište uz šehidsko mezarje Kamičani u Kozarcu.

 

Kroz akciju realiziranu putem džemata IZ prikupljena su i sredstva za izgradnju postojećeg turbeta u mezarju.