OBILJEŽENA KRSNA SLAVA I 165. GODIŠNJICA POSTOJANJA HRAMA SV. PROKOPIJA U VISOKOM

Srpska pravoslavna crkva opštine Visoko danas je povodom 165. godine Hrama svetog Prokopija i krsne slave crkve, upriličila prigodan program kojem je prisustvovao veći broj vjernika iz Visokog ali i Visočana koji su nekad živjeli u Visokom i okolini, a danas nastanjenih u bh. entitetu Republika Srpska ili dijaspori.

Pravoslavni Hrama sv. Prokopija, koji je izgrađen 1857. godine smatra se za jedan od najstarijih na području centralne Bosne. Obilježavanje je počelo služenjem Svete liturgije.

Nakon liturgije upriličena je ophodnja trokratna litija i trpeza ljubavi, odnosno svečani ručak u Svetosavskom domu.

Obilježavanju 165. godišnjice Hrama svetog Prokopija i krsne slave crkve prisustvovali su i gradonačelnik Mirza Ganić, glavnim imam Medžlisa islamske zajednice Visoko Midhat ef. Čakalović, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić, te veliki broj visočkih privrednika koji su pomogli i pomažu obnovu Hrama. Uručene su i brojne zahvalnice. Lijepa zahvalnica stigla je i u ruke Mire Vasić, jedne od najstarijih vjernica pravoslavne vjeroispovijesti koja je iskrenom dušom i srcem prisutna na svakoj svetkovini Hrama Sv. Prokopija.

Protojerej Miljan Rađenović nakon uručenja zahvalnice gradonačelniku Mirzi Ganiću, istakao je da je pomoć za obnovu Hrama stizala još u vrijeme dok je sadašnji gradonačelnik obavljao dužnost premijera ZDK, te da se ista nastavlja kroz saradnju sa visočkim privrednicima.

Siniša Subotić visoko-rtv.ba