Obračun sa cyber kriminalcima: U Kini uhapšeno 15.000 osoba

Kineska policija danas je priopćila da je uhapsila oko 15 hiljada osoba zbog “zločina” koji su “ugrozili internetsku sigurnost”, dok vlada pojačava mjere kontrole nad internetom, prenosi novinska agencija Patria. Otkad je 2013. došao na vlast, predsjednik Xi Jinping je pokrenuo kampanju protiv “kriminala” na internetu, koji Komunistička partija smatra sve važnijim i pokušava ga staviti pod svoju kontrolu.

Policija je istražila 7400 slučajeva cyber kriminala, objavilo je ministarstvo javne sigurnosti u izjavi na internetu. U priopćenju se ne navodi na koje se razdoblje ti slučajevi odnose, ali se spominje jedan slučaj iz decembra prošle godine. Kina je prošli mjesec pokrenula šestomjesečni program nazvan “Čišćenje interneta”.

“Kao sljedeći korak, tijela javne sigurnosti će nastaviti istraživati i sprječavati cyber kriminal”, objavilo je ministarstvo. Kampanja će se također fokusirati na rješavanja najvećih slučajeva i uništavanje internetskih kriminalnih grupa, dodaje se.

Borba kineskih vlasti odnosi se na internetske stranice koje pružaju “ilegalne i štetne informacije”, kao i na reklamiranje pornografije, trgovine oružjem i eksplozivima, te kockanja. Policija je ukupno istražila 66 hiljada internetskih stranica.