O'Brien raskovao i Dragana Čovića jer želi izvlačiti pare od plina: To je cinizam

Uz SDA odnosno Bakira i Sebiju Izetbegović i Milorada Dodika, glavna meta kritika pomoćnika državnog sekretara SAD Jamesa O'Briena bio je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

O'Brien je precizno secirao kleptomanske politike tri velike nacionalne stranke i njihovih lidera, a Čović je na tapetu došao zbog blokade projekta izgradnje plinske Južne interkonekcije.

“U energetskom sektoru, vidimo da lider HDZ BiH Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod koji ide iz Hrvatske. On bi da zamijeni operatera sistema prijenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa”, rekao je O'Brien.

On je naveo da u njegovoj kancelariji visi fotografija Starog Mosta koju je napravio ambasador SAD u BiH Michael Murphy.

“Kao podsjetnik na činjenicu da neke stvari jesu popravljene, ali Grad Mostar je i dalje podijeljen, zaglavljen u podijeljenoj prošlosti. Lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promoviše pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse negdje drugo”, rekao je O'Brien.