Očekuje se da BiH zadrži status izvoznice mlijeka u EU

Inspekcijski tim Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije (bivša Kancelarija za hranu i veterinarstvo – FVO) boraviće u Bosni i Hercegovini od 14. do 25. marta.

“Cilj misije je da se provjeri realizacija Akcionog plana za rješavanje preporuka dobijenih nakon revizije izvršene od FVO-a uperiodu od 21. do 31. januara 2014. godine.

Ovaj plan je pripremila Kancelaija za veterinarstvo BiH na osnovu preporuka koje su dobili nadležni organi u BiH nakon prve misije iz 2014. godine, a koji je odobren od EU u šestom mjesecu 2015. godine”, saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Uvodni sastanak će biti održan 14. marta u prostorijama Kancelarije za veterinarstvo BiH, a tokom misije će se održati sastanci sa nadležnim tijelima entiteta i laboratorijama, te obilazak i kontrola određenih mljekara odobrenih za izvoz u EU, kao i farmi koje snabdijevaju ove objekte sirovim mlijekom.

Kancelarija je, kako navode u saopštenju, zajedno sa nadležnim tijelima entiteta u proteklom periodu intenzivno radio na ispunjavanju svih šest preporuka iz ovog plana te spreman dočekuje inspekciju iz Dablina i očekuje da će Bosna i Hercegovina zadržati status zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.