Održana svečana inauguracija lokacije Tumulus u Vratnici, te redovna obuka za vodiče Fondacije

U ponedjeljak 11.06.2024.godine dr. Semir Osmanagić je zajedno sa vodičima obišao još dvije lokacije u Bosanskoj dolini piramida, Tumulus u Vratnici, kao i Bosansku piramidu Sunca, u sklopu obavezne obuke za starije, kao i za mlađe vodiče koji su prošli tromjesečnu obuku, odnosno Školu za vodiče Fondacije.

 

– Prije nekoliko dana smo imali obilazak i svečanu inauguraciju lokacije Belvedere – Vidikovac na Kula Banjeru, gdje je Fondacije preko svog privrednog društva „Bosanske piramide“ d.o.o kupila i uredila parcelu, napravili kaskade za parking i sa pogledom na Bosansku piramidu Sunca, te postavili info bilboarde koji objašnjavaju faze od otkrića piramide, preko naučnih dokaza, pa sve do arheoloških iskopavanja, datiranja i svih ostalih dokaza o postojanju bosanskih piramida. Danas smo obišli lokalitet Tumulusa u Vratnici, te smo imali svečanu inauguraciju ove lokacije koja je sada uređena. Pored vodiča pridružili su nam se i brojni mještani koji su prisustvovali prezentaciji na lokaciji. Ovaj Tumulus se nalazi na visini od 32 metra iznad puta, međutim prilikom sondažnih, geoloških bušenja našli smo prostoriju na 56 metara dubine ispod samog vrha i od naredne godine planiramo da ovdje vršimo arheološka iskopavanja, a ove godine će Tumulus biti jedna od naših najvažnijih turističkih destinacija. Na Piramidi Sunca smo govorili o novim energetskim mjerenjima, datiranjima i ovo je redovna obuka naših vodiča kako bi mogli našim gostima prezentovati najbolje informacije. – kazao nam je dr. Semir Osmanagić.

 

Fondacija danas u Visokom ima nekoliko uređenih lokacija, koje su organizovane i uređene po svjetskim standardima, i koje su svakako i sjajna reklama za Fondaciju, ali i Visoko, Zeničko – dobojski kanton i cijelu Bosnu i Hercegovinu, pošto ih godišnje posjete desetine hiljada turista iz cijelog svijeta.

 

Također, i vodička služba Fondacije je jedna od najboljih u ovom dijelu Europe, a upravo su vodiči oni koji ostvaruju prvi kontakt sa ljudima iz cijelog svijeta i svojim prezentacijama ostavljaju dobar utisak na goste, koji se rado vraćaju u Bosansku dolinu piramida.