Oduzeti rezani duhan i cigarete u vrijednosti 133.000 KM

Na području Mostara i Sarajeva službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) su u više akcija oduzeli veću količinu rezanog duhana, ručno motanih cigareta i cigareta bez akciznih markica, ukupne tržišne vrijednosti 133.000 KM.

Na više lokacija koje pokriva regionalni centar Mostar oduzeto je 9.005 kutija cigareta, 1.048 kutija ručno punjenih cigareta i 309,75 kilograma rezanog duhana.

Ukupna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu BiH procjenjuje se na 110.000 KM, saopćeno je iz UIO-a.

Roba nije bila propisno obilježena akciznim markicama UIO. Aktivnosti na terenu sprovedene su u saradnji sa službenicima Policijske uprave Mostar.

Na putu Sarajevo-Konjic službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO Sarajevo, otkrili su i privremeno oduzeli 4.530 kutija cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama.

Akcizna roba oduzeta je u skladu sa instrukcijama i uputstvima Tužilaštva BiH i Suda BiH, a njena tržišna vrijednost procjenjuje se na 23.000 KM.

IZ UIO su poručili da će protiv osobe kod kojeg je pronađena i oduzeta akcizna roba podnijeti izvještaj Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

UIO je pozvala građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju duvanskih proizvoda, te napomenula da su svi pozivi besplatni i potpuno anonimni.