OGLASIO SE OGORČENI DIREKTOR SDA-ov plan razvoja Sarajeva: Vizionar Kapidžić želi potopiti Tunel spasa

Direktor Fonda memorijala Kulanić Ahmed oglasio se na svom Facebook profilu i prokomentarisao nevjerovatan plan Faruka Kapidžića.

 

– U posljednje vrijeme ne bavim se osvrtima na politička dešavanja, ali zbog zaštite interesa ustanove koju predstavljam, a kojoj je povjereno na čuvanje, održavanje i upravljanje Spomeničkim kompleksom Tunel D-B, moram se osvrnuti na jedan dokument/plan kojim se predviđa urbani razvoj grada, piše Kulanić.

 

– Naime, između ostalih planova predviđa se potapanje sarajevskog aerodroma i pravljenje vještačkog jezera. Čudim se samoj inicijativi i autorima iste, kada se zna ili bi se trebalo znati, da se ispod piste nalazi spomenički kompleks Tunel D-B, kao i da je pojas širine 50 metara od osovine Tunela Spasa proglašen zaštićenim dobrom baštine II kategorije.

 

– Populizmom, neutemeljenim i površnim pristupom ne gradi se karijera. Uništavanjem povijesti i kulture ne gradi se država, zaključio je.

 

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović ponosno je predstavio Kapidžićevu viziju razvoja Kantona Sarajevo na jednoj od brojnih tribina održanih u posljednjih nekoliko sedmica.