Oprezno ako za praznike putujete ka Jadranu, pojavila se atipična vrsta komaraca: Ostavljaju bolne plikove

Na Jadranskom primorju, tačnije u Splitu, građani se žale na ujed neobičnih komaraca koji su, kako kažu, dosta veći od onih na koje smo navikli.

 

– Ne mogu reći da je bila najezda, ali ti su komarci bili skroz čudni, poprilično veliki i nisu zujali. Na djeci sam primetila ubode i boljelo ih je. Ostajali su im tvrdi plikovi i jedino je prolazilo nakon što sam im to mazala – govori za Slobodnu Dalmaciju jedna Splićanka.

 

Dodaje da je bila nemoguća misija pronaći sprej protiv komaraca u ovo doba jer ih većina trgovina ima u svojoj ponudi samo u ljetnim mjesecima.

 

“Prije mjesec dana obišla sam sve trgovine u potrazi za sprejom. Našla sam ga tek u trgovini na Sirobuji, a kad sam pitala prodavačicu imaju li ih u ponudi, kazala mi je da sam četvrta osoba taj dan koja ju je to pitala”.

 

– Ovo je postalo strašno. Cijele godine je sezona. Mažemo se i prskamo, stavljamo naljepnice i narukvice. Prije smo imali apoteke za skidat fibru i kad te boli zub, a sad imamo malu kućnu apoteku za borbu protiv letećih terorista – govori jedna čitateljica iz Podstrane.

 

O kojem je tačno komarcu riječ, govorio je dr. sc. Tonija Žitka, dipl. ing. biologije s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

 

– Koliko vidim prema fotografiji, riječ je o nekim komarcima iz rodova Ochlerotatus ili Aedes, koji su veći od običnih i tigrastih. Vežemo ih uz poplavne površine, ali možemo ih vidjeti i kod nas, samo ne u prevelikom broju. Nećemo ih vidjeti u centru grada, nego u istočnim dijelovima, gdje je više zelenila i postoje vodene površine na kojima se razmnožavaju. Trebalo bi pregledati uzorak komarca da bih bio sto posto siguran – kazao je dr. sc. Žitko, voditelj Odsjeka za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u NZJZ-SDŽ.