OPSADNO STANJE U OMARSKOJ: Mještani brane svoje kuće, Dodik ih prevario

Prema riječima Save Dukića, mještanina Gornje Omarske, 29. marta prošle godine na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom dogovoreno je da se uđe u sistem izmještanja trase autoputa, ali kako sam kaže od obećanog nije bilo ništa.

Prava drama odvijala se danas u Gornjoj Omarskoj u zaseoku Sekulići kod Prijedora gdje je bio prisutan veliki broj pripadnika Policijske uprave Prijedor i Jedinice Žandarmerije koji su obezbijeđivali lice mjesta dok se čekao dolazak vještaka Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove koji su trebali, prema najavi, na silu da izvrše eksproprijaciju kuće Olivera i Neđeljka Rubina. Oni su zatvorili kapiju i istakli transparent na kojem piše “Autoput da, preko naših imanja ne”.

Trasa koja prolazi kroz tri mjesne zajednice ruši 31 kuću i 27 ugrožava. Vlast je upoznata sa ovim problemom i neće da reaguje. Imamo najveći problem sa gospodinom ministrom saobraćaja.

Jutros nam je poslata policija a bilo je rečeno da će doći u 12 sati a oni su došli u 9. Dvije marice, tri četiri auta, uhapsili su nevinog čovjeka koji je krenuo mirno u dvorište”, kaže Oliver Rubin, mještanin Gornje Omarske.

Policija nije dozvolila ni ekipi televizije BN pristup do kuće Olivera Rubina a zaustavljali su svako auto koje tim putem prolazi.

Prema riječima Save Dukića, mještanina Gornje Omarske, 29.marta prošle godine na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom dogovoreno je da se uđe u sistem izmještanja trase autoputa, ali kako sam kaže od obećanog nije bilo ništa.

Kakosaznaje BN, policija je jutros uhapsila Radojicu Cvijića jednog od mještana, koji je došao da podrži porodicu Rubin. Sa njim je bila njegova supruga Milka Cvijić kojoj je kako tvrdi policajac zaprijetio hapšenjem dok iz Policijske uprave Prijedor o današnjem događaju kažu da su policijski službenici ove uprave samo pružali asistenciju Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove te potvrdili da je zbog narušavanja javnog reda i mira jedno lice lišeno slobode.

Svoje nezadovoljstvo, mještani navedenih sela iskazivali su i ranije kroz proteste. Za potrebe izgradnje auto-puta Prijedor- Banjaluka kako je ranije rečeno, predviđeno je rušenje 237 objekata, od čega 80 na području Banjaluke i 157 na području Prijedora.

Ni nakon pet godina od kako je Vlada Republike Srpske sa Kinezima potpisala ugovor o koncesiji za igradnju autoputa, imovinsko-pravni odnosi još uvijek nisu rješeni.