OPSTRUKCIJE EU STANDARDA Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Edita Đapo”

Direktan sukob interesa: Tokom mandata državne paramentarke nije se odrekla funkcije federalne ministrice

Fokus.ba nastavlja sa objavom 12 funkcionera na državnom nivou koji su u proteklim godinama pa sve do danas činili sve da BiH ne dobije Zakon o sukobu interesa u skladu sa evropskim standardima.

Edita Đapo (SBB) aktuelna je poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Prema ocjeni Transparency International BiH u direktnom je sukobu interesa. Đapo je, naime, jedna od 61 funkcionera/ki koji imaju duple funkcije.

Ona istovremeno obnaša funkcije poslanice u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i ministrice za turizam i okoliš u Vladi Federacije BiH. Tokom mandata državne paramentarke nije se odrekla funkcije federalne ministrice.

Đapo u Parlamentarnoj skupštini BIH ima mjesečna primanja veća od 6.000 KM. Dodatno, njena mjesečna primanja kao federalna ministrica premašuju 2.800 KM.

Zakon o sukobu interesa jedan je od prioriteta EU za sticanje kandidatskog statusa BiH. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, ali nije dobio podršku zastupnika/ca u Domu naroda PSBiH. Više od 300 važnih funkcionera/ki u BiH direktno ili indirektno se nalazi u sukobu interesa.

fokus.ba