13. Augusta 2022.

Oslo / Užasna noć u Norveškoj: Pucnjava u gay klubu, ima mrtvih i ranjenih

Norveška policija objavila je kako je napadač uhapšen. Imao je dva oružja, a pucao je na tri lokacije, uključujući poznati gay bar u Oslu gdje je ubio dvoje. Ranio je još 19 ljudi, neki od njih su u teškom stanju

Došao je s torbom, izvadio je oružje i počeo pucati, rekao je novinar norveške javne televizije Olav Roenneberg, prenosi BBC.

Policija je objavila da je napadač pucao na tri lokacije u Oslu u 1 iza ponoći po lokalnom vremenu, uključujući poznati gay bar London Pub.
“Bio sam u klubu kad je počelo. Čuo sam pucnjavu i nešto me pogodilo, bio je to dio stakla. Pucnjevi su odjekivali, pobjegao sam u unutrašnjost kluba i pokušao odvući što više ljudi”, ispričao je svjedok pucnjave i rekao da prvo nije bilo jasno što se događa, a onda je odjedanput nastala panika.

Oslo u subotu ima Pride paradu
Drugi je rekao kako je vidio dosta ljudi s ozljedama glave kako leže na podu.

“Napadač je tačno ciljao u svoje mete. Kad sam shvatila da je ozbiljno, potrčala sam i pobjegla. Vidjela sam čovjeka u krvi kako leži nepokretno na tlu”, ispričala je svjedokinja.

“Ovo je potreslo čitavu zemlju. Norveška je zajednica povjerenja gdje bi se svi trebali osjećati sigurno u izlasku”, rekao je norveški ministar pravosuđa Emilie Enger Mehl.